Nagyon kell figyelnünk akkor, ha leszedtük a karácsonyfát, hiszen nem mindegy, hogy mikor és hova tesszük ki a hátramaradt fenyőt. Budapesten elviszik a fákat, de meghatározott időben és helyen - írta meg az Infostart.

Több mint félmillió fenyőfa

A karácsonyi ünnepek után, január elején több mint félmillió leharcolt fenyőfa kerül ki a főváros utcáira. Az FKF weboldalán található tájékoztató szerint ez akár másfél hónapot is jelenthet, legalább 6 hét, mire megszabadul a karácsonyfájától. Ilyenkor fenyőfa járatokat indítanak, ezekkel szállítják el a már felesleges maradványokat. Aki ennél korábban szedte el, azokat a normál hulladékszállító célgépek gyűjtik össze és viszik el.

Amennyiben a fenyőfa olyan méretű, hogy a hulladékszállító gépek nem képesek azt összeaprítani, akkor más szállítójármű viszi el a ház elől a fenyőt.

Hova tehetjük?

A legfontosabb, hogy a maradék fenyőt kizárólag kuka mellé, esetleg kijelölt gyűjtőhelyek egyikére vihetjük ki. Az első esetben azonban nagyon kell ügyelni arra, hogy ne akadályozzuk a gyalogosokat, sem az úttesten való parkolást, illetve a gépkocsik forgalmát.


Ezek a fenyőfák a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. A fenyőfának magas a gyantatartalma, emiatt remek tüzelőanyag. A hátramaradt karácsonyfák elégetéséből több tízezer budapesti háztartás számára biztosítanak fűtési hőt, valamint villamos áramot egyaránt. A cég arra kér mindenkit, hogy csak és kizárólag a lecsupaszított fákat tegyék ki a kijelölt helyekre. Díszek még véletlenül se maradjanak rajtuk.

Ugyanez elmondható Pécsen és az összes nagyvárosban, ahol biomasszaként hasznosítják az eldobott karácsonyfákat. A vármegyeszékhelyen több mint 80 lakás egy hónapon át való fűtéséhez is elegendő lehet az energia.

Mindenkit arra kérnek, hogy csak a teljesen lecsupaszított karácsonyfákat tegyék ki az arra kijelölt helyre - fotó: pexels.com

Szabálysértésért büntetés jár

Hozzáteszik, hogy azok a személyek, akik szabálysértést követnek el, tehát nem a kijelölt helyre teszik a fenyőfát, büntetést kaphatnak. Ennek összeget minden esetben a helyileg illetékes jegyző állapítja meg, de az utóbbi éves tapasztalatokból jól látszik, hogy a bírság akár több tízezer forintos is lehet.

A fákat nem szabad se közterületre, se parkokba, se játszóterekbe dobni, ezzel ugyanis másik biztonságát, valamint a közterület rendjét és tisztaságát veszélyeztetjük.