Az idei tapasztalatok alapján, a nehezebb piaci időszakok átvészelésének megkönnyítésére az agrártárca a következő évi gyümölcsszezonra olyan többéves szerződési konstrukciót dolgoz ki, amelynek alapján a feldolgozóüzemeknek a termelőpartnereik számára jó előre felvásárlási ajánlatot kell tenniük a kiszámítható üzleti kapcsolatok jegyében – közölte Nagy István, az agrártárca vezetője június 26-án, érdi sajtótájékoztatóján.

Elmondta: ezt főként az indokolja, hogy az idei hirtelen felmelegedés után több meggyfajta is egyszerre érett be, és mivel a szomszédos országokban is hasonló helyzet alakult ki, értékesítési gondok adódnak, amire a jövőben célszerű előre felkészülni. Erre kínálhat egyféle megoldást a többéves szerződés a termelők és feldolgozók között.

A feldolgozóipar egyik eszköze, a meggy-osztályozógép munka közben – fotó: Shutterstock

Nagy István megjegyezte, az agrárkamarai termésbecslés alapján Magyarországon rekordmennyiségű, mintegy 110 ezer tonnányi gyümölcs értékesítése vált feladattá. Felhívta a hazai feldolgozók figyelmét, hogy mindent tegyenek meg a folyamatos feldolgozás és felvásárlás érdekében. A miniszter arról is beszélt, hogy a termelők idén októbertől számíthatnak az agrár-környezetgazdálkodási támogatásnál a korábbiaknál magasabb szintű előlegre, és teljes kamat- és költségmentes forgóeszközhitel konstrukciót is a termelők rendelkezésére bocsátanak.

Nagy István elmondta, a belföldi agrártermékek biztos piaci elhelyezésére jó kezdeményezés az itt megtelepedett külföldi feldolgozó cégekkel való szorosabb együttműködés, amelynek jó példája a Heineken sörgyárral kialakított kapcsolat. José Matthijsse, a Heineken Hungária Zrt. vezérigazgatója elmondta, termékeikhez ők is vásárolnak magyar gazdálkodóktól meggyet és bodzát.

Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ főigazgatója elmondta: évente közel 800 ezer tonna gyümölcs terem az országban, ebből az alma után a meggy a legnagyobb mennyiség, amiből az idén 30-40 ezer tonnával több a termés, mint tavaly volt. Szerinte a feldolgozottsági szintet emelni kell, jelenleg ugyanis a termékek többségét nyomottabb áron, alapanyagként értékesíti az ágazat.