Az elmúlt hat évben négyszer sújtotta fagy a magyar gyümölcstermesztést. Valamikor a kajszi, valamikor a többi csonthéjas, cseresznye, meggy vagy a szilva fagyott el, de olyan is volt, hogy az alma – mondta köszöntőjében Dr. Mártonffy Béla, a NAK Kertészeti és beszállítóipari országos osztályának elnöke a Fagyvédelem a gyümölcstermesztésben Agroinform Webináriumon.

Mivel a gyümölcstermesztés álló kultúra, így egy-egy döntéssel több évre, akár évtizedre is eldönthetjük, hogy mit termelünk és milyen eredményességgel. A fagyok, amelyek az elmúlt évben érték a gyümölcstermesztést, olyan helyzetet teremtettek Magyarországon, ami még sohasem volt – emelte ki.

Milyen fagy ellen lehet védekezni?

A tavaszi fagyok elleni védekezés lehetőségei és korlátai a gyümölcsültetvényekben című előadásában Dr. Apáti Ferenc, FruitVeb elnök,  a Debreceni Egyetem, Mezőgazdasági-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Kertészettudományi Intézet egyetemi docense felhívta a figyelmet arra, hogy háromféle fagytípust különböztetünk meg: szállított fagy (advektív fagy), kisugárzási fagy (radiációs fagy), valamint a kevert fagy, amikor az előző két folyamat egyszerre jelenik meg és ezek közül a kisugárzási fagy ellen lehet nagyobb hatékonysággal védekezni. A fagyvédelem hatékonyságát pedig a lehűlés mértéke, a fagyhatás hossza és a felmelegedés gyorsasága, a légmozgás erőssége és a hőmérsékleti inverzió erőssége határozza meg.

A fagyvédelem a gyümölcsösökben olyan technológiai elemmé válik, mint a növényvédelem, a tápanyag-gazdálkodás vagy az öntözés. Most már abban se bízhatunk, hogy az évek többségében meg tudjuk úszni a fagyokat, mert az elmúlt évek példája azt mutatja, a tavaszi fagyok minden évben jönnek és egy évben többször is – fűzte hozzá.

Kiemelte, hogy 10-15 km/h-át meghaladó szélsebesség mellett kritikus hőmérséklet alatt, akkor minden fagyvédelmi technológia, minden módszer hatástalan.

A fagyvédekezés megkezdése a fenológiai fázistól és az adott fenológiai fázisban mérhető kritikus hőmérséklettől függ. Éppen ezért létkérdés, hogy az ültetvényben több ponton, nagy pontossággal hőmérsékletet és szélsebességet kell mérni, mert csak így lehet fagyvédelmi beavatkozást tervezni és indítani.

Dr. Apáti Ferenc felsorolta a fagyvédelem passzív és aktív módszereit. Hangsúlyozta, hogy a füstölésnek és a ködösítésnek érdemi hatással a hőkisugárzásra nincs, ugyanakkor bemutatta a légkeverés, a fagyvédelmi öntözés, az ültetvényfűtés és a mobil fagyvédelmi gépek használatának előnyeit és hátrányait.

Fagyvédelem öntözéssel és szélgéppel

Fagyvédelmi öntözést és a kisugárzási fagyok elleni védekezésre alkalmas szélgépeket mutatta be Sira Márk, kertészeti üzletág-igazgató (KITE Zrt). Korszerű gyümölcsültetvényeink sorsa már a tervező asztalon eldől című előadásában.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a fagyvédelmi öntözés során kritikus kérdés, hogy a kútnak van-e megfelelő vízszolgáltatási képessége, illetve a rendszer műszakilag készen áll-e arra, hogy fagyvédelmi öntözést végezzünk. Egy apró hiba, egy elakadt szórófej jelentős károkat okozhat – tette hozzá.

A mobil fagyvédelmi szélgépek a talajból felszálló meleg levegőt forgatják vissza az ültetvény alsóbb részére. A Tow And Blow vontatott szélgépek tornya 360 fokban elforgatható és mind rotáló, mind oszcillációs mozgásra is képes. Két típusa elérhető a magyar piacon a 250H és a 650I, amelyek között motorteljesítményben és ezáltal a területteljesítményben van különbség. A kisebb gép egy nagyjából 4 hektáros, a nagyobb szélgép pedig egy 7 hektáros ültetvényrész lefedésére alkalmas.

"Mi minden esetben megtervezzük, hol van az a pont az ültetvényen belül, ahova ezeket a szélgépeket el kell helyeznünk, hogy a lehető legtökéletesebb fagyvédelmi munkát el tudja végezni" – emelte ki Sira Márk.


Fagyvédelem növénykondicionálással

Ne stresszeljünk, ha jön a fagy című előadásában Rácz Tibor területi szakmérnök (FMC-Agro Hungary Kft.) az abiotikus stressz, ezen belül is a fagystresszor csökkentését ismertette készítmény segítségével. Kiemelte, hogy a RhizoMagic készítményben megtalálható bór, aminosavak, laminarin, valamint gibberellin fagyvédő hatással bírnak.

A kijuttatáshoz azt az ajánlás fogalmazta meg, hogy a fagy előtt, majd a fagy után javasolt használni a készítményt.

Mikor érkezik a fagy, ami ellen védekezni kell?

Mit lehet kihozni a meteorológiai adatokból? Alapadatok, és szoftwerek című előadásában Süle Bálint country manager (METOS by Pessl Instruments) részletesen bemutatta a száraz-nedves hőmérő működését, valamint a nedves hőmérséklet jelentőségét. Felhívta a figyelmet arra, hogy meteorológiai állomás adatait a gazda távolról is figyelni, elemezni tudja. A FieldClimate-ben egy grafikus ábrán jelenik meg a léghőmérséklet, a nedveshőmérséklet, a szárazhőmérséklet, harmatpont, napsugárzás, miközben kritikus pontokhoz, többek között hőmérsékletekhez riasztást állíthat be. A rendszer helyspecifikus előrejelzéseket is készít a következő pár órára.

Kérdések és válaszok:

A teljes videó itt nézhető meg:

Indexkép: Shutterstock