Az izraeli Save Foods vállalat különböző élelmiszersavak elegyéből egy olyan védőoldatot dolgozott ki, amely élelmiszerekre, elsősorban friss gyümölcsökre permetezve lényegesen meghosszabbítja ezeknek a gyorsan romló áruknak az eltarthatóságát – írja a freshplaza.de.

A friss gyümölcsök az élelmiszereknek azt a nagy értékű kategóriáit képviselik, amelyek különösen gyorsan romlanak, illetve veszítenek értékükből.

A friss gyümölcsök gyorsan romlanak veszítenek értékükbő

A friss gyümölcsök gyorsan romlanak veszítenek értékükből – Fotó: Pxfuel

A most kidolgozott oldat és a kezelés forradalmi változást hozhat az élelmiszer pazarlás visszafogásában, különösen a gyorsan romló gyümölcsök (pl. eper) esetében, ahol romlási veszteség az élelmiszerek átlagához képest magas. Ugyanakkor ez a védőkezelés a vegyszerhasználat mérséklésében és a szermaradványok kiküszöbölésében is fontos szerepet játszik, mivel gyakorlatilag helyettesíti a peszticideket.


Jelenleg már valamennyi Izraelből induló exportszállítmányt lekezelnek ilyen védőoldattal, és az izraeliek szerint ezt minden exportőr országnak, különösen az európai piacra nagy távolságról (dél-amerikai és ázsiai körzetekből) beszállítóknak is meg kellene tennie. A romlás csökkenése egész biztosan bőven kompenzálná a kezelés költségeit. A szállítások mellett a védőoldat segítségével komoly megtakarítás érhető el a gyümölcsök tárolásában is.