Míg 2023 áprilisában Hollandiában a szokásosnál nagyobb mértékben csökkent a paradicsom ára, addig az EU-ban összességében áremelkedés volt tapasztalható, ami aggodalomra ad okot a fogyasztással kapcsolatban – írja a fruitveb.hu a frisspiaci paradicsomról szóló áttekintésében.

paradicsom

Hollandiában a LED alatti termesztéssel is próbálkoznak a termelők, ami másfajta termesztéstechnológiát kíván – fotó: pixabay.com

Hollandia: a paradicsom sikeresen túlélte a válságot

Hollandiában és Belgiumban egyes termelők a termés elmaradásáról panaszkodnak. A paradicsom ára viszont változatlanul jóval meghaladta az ötéves átlagot, sőt néha még a 2022-es rekordárakat is. Bár áprilisban az árak csökkenni kezdtek, a 2022 előtti évekhez képest ennek ellenére a 21. hét átlag feletti árakat hozott.

A termelők már a következő évet is tervezik: egyes termelők már tavaly télen is LED-es világítás alatt termesztettek, aminek a bevezetésén egyre többen gondolkodnak. Óvatosságból azonban még mindig HPS-sel kombinálva, mert túl nagy lépésnek tartják egyszerre a teljes LED-es megvilágításra való átállást. A LED alatti termesztés ugyan energiahatékonyabb, de másfajta termesztéstechnológiát is igényel, ezért a termelőknek megfontoltan kell hozzálátniuk a váltáshoz.

Hollandia legnagyobb mezőgazdasági bankja nemrégiben azt jelentette be, hogy a termelők csodával határos módon jól átvészelték az elmúlt válságos évet. Mindez valószínűleg az intelligens energiagazdálkodásnak volt köszönhető, és nem a paradicsom megnövekedett eladásának. A  ToBRF vírus (barna termésráncosodás) még mindenütt jelen van, ami miatt kockázatos a termesztés. A kihívások ellenére azonban sok termelő döntött új üvegház építése mellett.

Németország: a helyi termékek erősek maradnak az árak csökkenése ellenére is

A német piacokon a holland és belga eredetű paradicsom dominált. A választékot kiegészítették a franciaországi, olaszországi, németországi és törökországi szállítások. A kínálat ennek eredményeképpen nőtt, és meghaladta a helyi keresletet, ami elkerülhetetlenül az árak eséséhez vezetett. A korábbi árszintet helyenként csak a helyi termék volt képes tartani.

paradicsom

Olaszországban továbbra is magasak az árak – fotó: pixabay.com

Egyesült Királyság: veszteséges a termelés a költségek növekedése miatt

Az Egyesült Királyságban jelenleg több száz tonna paradicsom kerül anaerob biomassza-erőművekbe. Bár a termesztők pár hónapot késleltették az ültetést a magas energiaköltségek miatt, de mára már teljes a termelés.

Mivel a termelők többsége túl kicsi, és a költségek az egekbe szöktek, a szokásos évi 2-3 ültetés helyett a legtöbben csak kétszer, vagy csak egyszer ültetnek a veszteség csökkentése érdekében.


Olaszország: enyhén csökken a paradicsom ára

Az árak továbbra is meglehetősen magasak maradtak, annak ellenére is, hogy már tapasztalható némi árcsökkenés, köszönhetően annak, hogy a Szicíliából származó termékek mellett megjelentek Lazióból és Venetóból érkező termékek. A 22. héten a nagykereskedelmi árak a következőképpen alakultak: a szilvaparadicsom 3,50 euró/kg, a koktélparadicsom 2,50 euró/kg, a fürtös pedig 1,90 euró/kg körüli áron kelt el. A venetói zöld beefsteak paradicsom (húsparadicsom) ára körülbelül 1,70-2 euró/kg. A szupermarketekben az ár meghaladja a 13 euró/kg-ot, hiszen 300 grammos tálcákban 3,99 euróért árulják. A piacokon jó minőségű, nem túl magas holland fürtös paradicsom is található, melynek ára 1,20 euró/kg.

Szicíliában a hosszú téli ciklusokat most rövid nyárira váltják. A téli paradicsommal kapcsolatban a tavalyi szezonhoz képest az idén korábban véget ért a szezon, mert a magas hőmérsékletekkel jellemezhető október, november és december hónapok előrehozták a paradicsom érését, ami termékkoncentrációt eredményezett egy kis időre. Visszatért a fürtös paradicsom is a termesztésbe, amelynek mennyisége drasztikusan csökkent az elmúlt években a kitörést követően – írja a fruitveb.hu

paradicsom

A spanyoloknál a legmagasabb ára a helyi piacon forgalmazott kereskedelmi paradicsomfajtáknak van, mert a nagy méretük miatt nincs éles konkurenciájuk – fotó: pixabay.com

Spanyolország: a paradicsom forgalma harminc százalékkal csökkent

Spanyolországban a paradicsom átlagára az előző héthez hasonló értéken maradt, viszont a forgalmazott mennyiségek mintegy 30%-kal csökkentek, ami főként a fürtös paradicsomnál mutatkozott meg.  A boltokban az exportorientált paradicsomfajtákat a helyi európai termesztésűek váltották fel, ami május eleje óta az átlagár fokozatos csökkenéséhez vezet.

A legmagasabb ára a helyi piacon forgalmazott kereskedelmi paradicsomfajtáknak van, mert a nagy méretük miatt nincs éles konkurenciájuk.

Magyarország: tovább csökkennek az árak

A hazai termelés nagyjából 75-80%-át teszi ki a fürtös és bogyós paradicsom, míg a koktél és cseresznyeparadicsom típusok a 20-25%-át. Az első félévben a paradicsom árának további csökkenése figyelhető meg, a 22. héten a bogyós paradicsom nagybani ára 675 Ft, a fürtös paradicsomé pedig 790 Ft körül alakult.

Az első negyedévben export szempontjából Romániába került a legtöbb magyar paradicsom, majd Csehországba, Szlovákiába és Ausztriába. A téli hónapokban még mindig importra szorulunk, de áprilistól kezdve mind fürtös, mind koktélparadicsomból már önellátóak vagyunk.

paradicsom

A hazai termés 20-25%-át teszik ki a koktél és cseresznyeparadicsomok – fotó: pixabay.com

Marokkó: a termelők biztosítékokat várnak az exportkorlátozások miatt

Végéhez közeledik a marokkói paradicsomexport szezonja, ez alól csak néhány termelő képez kivételt, ők hosszúkás paradicsomot és cseresznyeparadicsomot termesztenek, elsősorban a brit piacra. A szezont kihívások jellemezték: rossz éghajlati viszonyok,  növényegészségügyi problémák és a kormány által bevezetett exportkorlátozások nehezítették a termesztést.

A termelők biztosítékot kérnek a kormánytól arra, hogy a következő szezonban nem vezetnek majd be exportkorlátozásokat. A marokkói export ennek ellenére azonban továbbra is növekszik, szemben a spanyollal (a tavalyi évben is 21,34%-kal meghaladta a spanyol exportot, amely a termőterület erőteljes növekedésének köszönhető).

Dél-Afrika: nőtt a paradicsom iránti kereslet

Dél-Afrikában a hideg és csapadékos időjárás, sem a paradicsomtermelésnek, sem a fogyasztásnak nem kedvez. Azonban ha a Limpopo téli paradicsomtermést nem befolyásolja a kedvezőtlen időjárás, akkor az árak júniusban a nagy kínálat miatt nyomás alá kerülhetnek.

A kereskedők szerint visszafogott a piaci kereslet, a fokföldi paradicsomtermelők kétszer is meggondolják, hogy a szállítási költségek miatt Gautengbe küldjék-e a paradicsomot. De problémát jelent a vízszivattyúk, a csomagolóházak, a mosógépek áramellátása is, ami hatalmas összegekbe kerül és a termelési költség 48%-át teszi ki.

paradicsom

Dél-Afrikában a hideg és csapadékos időjárás, sem a paradicsomtermelésnek, sem a fogyasztásnak nem kedvez – fotó: pixabay.com

Azerbajdzsán: 2023 első negyedévében 24 491 kg paradicsomot exportált, 22,9%-kal kevesebbet, mint 2022 hasonló időszakában. Az elsődleges importőr Oroszország volt, az összes export 97,5%-a került ide.

Üzbegisztán: a magas hőmérséklet miatt az üvegházi komplexumok megszakítják a termelést és csökkentik az exportot. A Karantén és Növényvédelmi Ügynökség cáfolta az üzbegisztáni paradicsomban lévő bronzfoltosság vírusról szóló jelentéseket, amely szerint több tízezer tonna exportban lett volna vírussal fertőzött áru.