Országos előrejelzés: szombat estig

Északkeleten a köd, párásság fokozatosan megszűnik, máshol gyorsan vonuló felhőtömbök zavarják a napsütést, de lesznek átmenetileg erősebben felhős tájak is. Helyenként, egyre inkább a Miskolc-Szeged vonal szélesebb sávjában fordulhat elő hózápor, néhol vékony hóréteg is kialakulhat. Az ország nyugati felén, kétharmadán megerősödik az északnyugati szél, főként az Észak-Dunántúlon viharos lökések is várhatók.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 2 és 7 fok között alakul. Késő estére általában -4 és +2 fok közé hűl le a levegő.

hó

Egyre inkább a Miskolc-Szeged vonal szélesebb sávjában fordulhat elő hózápor, néhol vékony hóréteg is kialakulhat – fotó: pixabay.com

Országos előrejelzés: szombat estétől vasárnap reggelig

A keleti országrészben késő estére megszűnik a csapadék, mindenütt csökken a felhőzet, ott és többnyire derült vagy gyengén felhős lesz az ég. Ezzel szemben az ország nyugati felére vastagabb felhőtömbök érkeznek, és a Dunántúlon, annak is elsősorban a nyugati részén hózáporokra számíthatunk. Síkvidéken általában néhány centiméteres tapadó hóréteg alakulhat ki, a hegyekben azonban akár vastagabb hótakaró is létrejöhet. A légmozgás átmenetileg csillapodik, majd hajnalban Sopronnál már újból megerősödik az északnyugati szél.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jobbára +1 és -6 fok között alakul, a szélvédett, hóval borított keleti tájakon viszont ennél hidegebb is lehet.


Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2023.11.26. vasárnap éjfélig

Ma késő délutántól egy összeáramlási zóna mentén - nagyjából a Miskolc-Szeged tengely tágabb környezetében – hózáporok kialakulása várható, amelyekből helyenként (akár síkvidéken is) lepel – pár cm friss hó hullhat. Estétől a nyugati területek fölé is hózáporok sodródnak be, a Dunántúl nyugati felén vasárnap a déli órákig általában lepel - 3 cm, lokálisan 3-5 cm-t meghaladó tapadó hó hullhat, a magasabb hegyekben akár vastagabb hóréteg is kialakulhat, amelyet az erős, viharos szél hordhat is. Vasárnap napközben az Alföldön egy összeáramlás mentén lokálisan szintén összejöhet lepel - 2 cm vizes, tapadó hóréteg.

Ma napközben az északi, északnyugati szelet az északnyugati tájakon, valamint a Bakony és a Balaton térségében időnként viharos (65-75 km/h-s) lökések kísérhetik. Holnap is előfordulhatnak a Dunántúlon átmenetileg viharos (60-70 km/h) széllökések.

Időjárási helyzet Európában

Száraz időjárást hozó anticiklon Nyugat-Európa felett helyezkedik el, hatása a Brit-szigeteken, Franciaországban és az Ibériai-félszigeten érvényesül. Ezzel szemben a Kelet-európai-síkság felett nagykiterjedésű ciklon örvénylik, amelynek hosszan elnyúló frontrendszere a Balkánon át Olaszországig húzódik, a mediterrán térségben ciklonális hullám is kialakulóban van. A front mentén erősen felhős vagy borult az ég, és sokfelé esik az eső, az északabbi tájakon havazik.

A ciklon hátoldalán szárazabb és hideg légtömeg árasztja el a kontinenst, így Európa északi és középső részén szakadozottabb a felhőzet, és elszórt jelleggel fordulnak elő hózáporok. A legmagasabb nappali hőmérséklet Nyugat-Európában kevéssel 10 fok felett, a mediterrán térségben általában 15 és 20 fok között alakul. Észak és kelet felé haladva fokozatosan csökken a nappali felmelegedés mértéke, Skandinávia nagy részén és Oroszországban sokfelé fagypont alatt, helyenként -10 fok alatt alakul a csúcsérték. Vasárnap estig a Kárpát-medence fölé észak felől hideg levegő áramlik, sokfelé fúj majd erős északnyugati szél, és helyenként lehet hózáporokra számítani – írja az MTI.

SZÉLTÉRKÉPCSAPADÉKTÉRKÉPHŐMÉRSÉKLETTÉRKÉP

Az Agroinform.hu Időjárás rovatában 24 órás, 7, 15 és 30 napos országos és település szintű előrejelzéseket, valamint az elmúlt 30 napban mért adatokat is megtalálod, a permetezésre vonatkozó információkkal együtt.