Egy Belgiumban működő üvegházban egy kis robot az egymás fölötti termesztő tálcákról függő eperszemeket gyengéden megfogja 3D-nyomtatóban készült mancsával, elvágja a szárat, majd a dobozba teszi. Ha úgy érzi, hogy egy szem még nem elég érett, megsaccolja, mikor lesz szedhető, memorizálja a helyét, és időben visszatér érte – írja a Syngenta blog.

Ez egy olyan rendszer tesztje, amelyet egy kutató-fejlesztő vállalkozás, az Octinion hozott létre a robottal együtt. A cég úgy véli, hogy rendszerével egyszerre helyettesíthető a szabadföldi termesztés és a kézi szedés. Az Octinion robotja öt másodpercenként tesz dobozba egy szemet, ami kissé lassúbb a három másodpereces átlagot produkáló embernél, de a cég szerint az egy eperszemre eső költség a robot és az ember esetében ugyanaz. És a robot még gyorsulhat.

A robotot az úgynevezett „tabletop” termesztési módhoz fejlesztették ki. A tabletop azt jelenti, hogy a talaj fölött függő tálcákban nő az eper, így nem kell hajolgatni. A rendszer Európában is terjedőben van, de az igazi hazája Kalifornia, amely a legtöbb epret termeszti az Egyesült Államokban.

„Az USA eperpiacának 80 százalékát Kalifornia elégíti ki. Tehát, ha valaki New Yorkban vásárol egy tálcával, azt át kell szállítani az egész kontinensen. A mi rendszerünk viszont lehetővé teszi akár egy ipari zónában is az eper nagybani termesztését” – mondta Tom Coen, az Octinion vezérigazgatója.

Mentse el a naptárába Magyarország precíziós konferenciáját!
Időpont: 2018. február 21.
PREGA 2018 – Precíziós Gazdálkodási és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítás
Fókuszban: megoldások és megtérülés
Szekciók: szántóföld, kertészet, állattenyésztés, élelmiszeripar
További részletek hamarosan!