A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csapdahálózatai fogási adatai alapján augusztus elején (a 16. héten) a vadgesztenyelevél-aknázómoly (Cameraria ohridella) egyedek száma csökkenő tendenciát mutat, sőt van olyan mérőpont is, ahol már nem fogtak imágókat.

Változó képet mutat a szilvamoly (Grapholita funebrana) egyedek száma a különböző csapdahálózati pontokon, de jelenléte mindenhol mérhető. Emelkedő számban jelenik meg a csapdákban a barackmoly (Anarsia lineatella), a puszpángmoly (Cydalima perspectalis) és a tarka szőlőmoly (Lobesia botrana).

Nyugati dióburok-fúrólégy (Rhagoletis completa) – Fotó: Shutterstock

A keleti gyümölcsmoly (Grapholita molesta) és az almamoly (Cydia pomonella) egyedek száma az ország jelentős részén emelkedést mutat, Siklós környékén ráadásul kiugrót, viszont Debrecen és Maroslele környékén csökkent a csapdázott imágók száma az előző héthez képest.

Emelkedő képet mutat a gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) egyedszáma az ország területén, viszont a debreceni és a győri csadpahálózati pontokon nem fogtak imágókat.


A csapdákban szinte mindenhol emelkedik nyugati dióburok-fúrólégy (Rhagoletis completa) egyedszáma szinte, csak Maroslele előrejelző ponton volt némi csökkenés.

Dióburok-fúrólégy capdahálózati fogási adatai

Dióburok-fúrólégy csapdahálózati fogási adatai – Fotó: NAK

Fontos! A NAK adatai az ország különböző pontjairól származnak és tájékoztató jellegűek. A növényvédelmet mindig az adott terület fogási adataira kell alapozni!