A hétvégi hidegfront végre a legszárazabb területekre is hozott némi csapadékot, változó mennyiségben. A mért értékek 15-100 mm között alakultak. A hőmérséklet is mérséklődött, a nappali hőmérséklet 25°C fok körül alakult.

Az kétségtelen, hogy jót tett a földeknek az érkező eső, de összességében ez sem menti meg a növényeinket, és nem törli el az eddigi aszály és hőség okozta károkat. Ezen a héten pedig folytatódik hőmérséklet-emelkedés és a szárazság.

Az előrejelzések szerint egy újabb hidegfront érkezik az ország területére, ami által mérséklődhet a hőség, sőt záporokra is van esély. Reménykedjünk, hogy véget ér az extrém vízhiányos időszak, különben nagy veszélybe kerülhet a nyár végén talajba kerülő őszi káposztarepce.

A kukoricát már a vadak is veszélyeztetik

A kukorica továbbra is az életéért küzd. Nem elég az aszály, a vadak is igen jelentős kárt okoznak benne. Sok termelő csalódottan tapasztalja, hogy ami még megmaradt a kukoricából, azt a vaddisznók tarolták le.


A védekezések ellenére is sok amerikai kukoricabogarat (Diabrotica virgifera virgifera) fognak a csapdák, de csökkent a levélkárosítás. Leginkább a csőkezdeményeken és a bajuszon rágnak. A kártevő tojásrakása tart.

A kukoricamoly (Ostrinia nubilalis) második nemzedéke is rajzik, az imágók száma emelkedik, emiatt a még megmaradt állományok fertőzöttsége tovább fog emelkedni. A gyapottok-bagolylepke (Helicoverpa armigera) lárvakártétele dinamikusan emelkedik. A kártétele rágott csővégeken mutatkozik, ahol a különböző méretű hernyók a csuhélevelek védelme alatt károsítanak.

A fuzáriumos csőpenész megtelepedését a száraz idő eddig gátolta, de a fertőzésveszély fennáll. Főleg a rágott csövek vannak kitéve a fertőzésnek.

A közönséges takácsatka (Tetranychus urticae) népessége stagnál, kártétele összemosódik az aszály okozta felsüléssel.

Vajon a napraforgó megmenekül?

A citromérés állapotában járó napraforgót is erősen megviselte a szélsőségesen száraz és meleg időjárás. Az asszimilációs felület jócskán lecsökkent a levelek felsülése miatt. Azonban még a tányér alatti 4-6 levél ép, azok remélhetőleg elegendőek lesznek a termés beérleléséhez.

napraforgó

Többhavi csapadék hiányzik a talajból – fotó: Lepres Luca

Az alternáriás levél- és szárfoltosság (Alternaria helianthi / A. helianthificiens) az esőzések ellenére sem kapott erőre. Kismértékben terjed a hamuszürke szárkorhadás (Macrophomina phaseoli) és a fehérpenészes rothadás (Sclerotinia sclerotiorum) az állományokban, de egyelőre csak egy-két tő mutatja a tüneteket. Az időjárás a kórokozók életfeltételeit a minimálisra csökkenti, így e tekintetben nem várható nagyobb változás.

mezei- és lucernapoloska-fertőzés továbbra sem jelent nagy veszélyt. Szerencsére a szúrásnyomaik beszáradtak, így a tányérbetegségek (Botrytis cinerea) fertőzése egyelőre elmaradt, csak elvétve lehet egy-egy beteg fejet találni.

mezei poloska napraforgón

A mezei poloskák károsítása idén elmarad a szokásostól – fotó: Lepres Luca

Ha még több, növényvédelemmel kapcsolatos hírre, szakcikkre vagy kíváncsi, kattints ide.
Ingyenes növényvédőszer-keresőnket megtalálod ide kattintva.