Anders Riemann, a projekt megálmodója bejelentette, hogy a 14-emeletes, fémvázas épületben 2021 első félévétől kezdődően naponta 3 tonna salátát és egyéb zöldséget (mentát, bazsalikomot, spenótot és rukkolát) fognak előállítani, és a különböző nagyfogyasztók részére szállítani – írja a frankenpost.de.

A vertikális farmon naponta 3 tonna salátát és egyéb zöldséget fognak előállítani.

A vertikális farm vízfelhasználása töredéke a szabadföldi kertészetnek (a kép illusztráció) – fotó: Shutterstock

Koppenhága külvárosában a kontrollált atmoszférájú termesztő egységekben a növényeket föld és táptalaj nélkül nevelik. Az épületben peszticideket és egyéb vegyszereket egyáltalán nem alkalmaznak, a vízfelhasználás pedig a töredéke annak, amire egy hasonló felületű szabadföldi kertészetben szükség lenne. Ehhez jön még az évszakoktól független betakarítási lehetőség, a nagyobb termésbiztonság és – a tulajdonos szerint – a termékek jobb minősége és eltarthatósága, illetve magasabb tápértéke.

A farm első része hat hónap alatt elkészült, így a termelés egy újabb félév elteltével megkezdődhet. Az ilyen típusú épületekből Európában egyelőre kevés van, mivel a termesztési költségek az enerigiaigény miatt az átlagnál magasabbak, Ázsiában és az USA-ban viszont sok hasonló farm található. Jelenleg egy müncheni székhelyű vállalat Kuvaitban épít egy hasonló, 3.400 négyzetméteres területű vertikális farmot, amely naponta 550 kg zöldséget fog előállítani.