A távolabbi jóslatok is forró, száraz napokról szólnak, melyek a hajnali harmattal, párával ideális környeztet biztosítanak ennek a két károsítónak – írja Zsigó György. Az atkaölők nagy része egy idényben csak egy-két alkalommal használható, ezért ismét hangsúlyoznám a kéntartalmú gombaölők atkagyérítő mellékhatását. A nagy meleg miatt a késő délutáni órákban permetezzenek a kénnel!

A szőlőfürtök lassan kinőnek a lisztharmat és a peronoszpóra foga alól. Még számolni kell velük, mert a leveleket őszig még akár el is vihetik ezek a gombák, csökkentve a termés mennyiségét és cukortartalmát. A szürkepenész sem okozott gondot idáig, kevés volt a csapadék a fertőzéséhez. Kontakt réz illetve kéntartalmú készítmények is megfelelőek a jelenlegi védekezéshez pl. Cuproxat FW, Copper Field, Champion WG, Thiovit Jet, Cosavet DF, stb. stb.

Az almánál és a körténél sem erősödött fel a csapadékot kívánó varasodás és a körterozsda. Ezeknél a gyümölcsöknél is elegendőek a kontakt készítmények. a rezek és a rézpótlók: a mankoceb hatóanyagúak. Almástermésűekben a Manfil 75 WG is engedélyezett.

A gyümölcsmolyok „hozzák a megszokott formájukat”. Dr. Hári Katalintól hetente kapjuk a napi méréseken alapuló, tehát a nagyon pontos rajzásmenetet bemutató elemzéseket. Megtalálják a NMNK honlapján és az Agroinformon is. A gyümölcsmolyok többsége folyamatosan rajzik, eltűntek a világosan elkülöníthető nemzedékek. A hernyókra – valamilyen szinten – mindig számítani kell.

cukkini

Cukkini lisztharmat  – fotó: Zsigó Gyrörgy

A ritka állományú, csak alulról öntözött zöldségfélék is a lisztharmatokkal, atkákkal küzdenek. A cukkini leveléről a napokban készült a kép. A kabakosok lisztharmatára pl. a Cosavet DF, az Eurokén, a Thiovit Jet engedélyezett. A földibolhák hámozgatása is felerősödött, szomjaznak. Káposztalevélen fényképezte a szakember a földibolhákat és a rágásnyomukat. Zsigó György a piretroid hatóanyagú rovarölőket javasolja, tapadásfokozó segédanyagokkal kiegészítve.

káposztabolha

Káposztabolhák – fotó: Zsigó Gyrörgy

A sűrűn vetett, felülről öntözött zöldségfélékben a nedvességet, dunsztot kedvelő gombák is megjelentek. A hagymaperonoszpóra megjelent és ahogy „várható volt” a paradicsomvész is tombol pl. egyes magaságyásokban, mély fekvésű kertrészekben. Lásd a fotót.

fitoftóra

Paradicsom fitoftóra fertőzése – fotó: Zsigó Gyrörgy

(Amennyiben csapadékosra fordulna az időjárásunk, akkor a korábbi évekhez hasonlóan országos járvánnyá duzzadhatna, a krumpliban is. Ennél a növénynél burgonyavésznek hívják és a gumókat is megtámadja.) Számos felszívódó és kontakt, pl. réztartalmú gombaölő kapható (a szőlőnél felsoroltak mindkét „vészre” engedélyezettek, 7 napos é.v.i.-vel.)

További fotókért, a házikerteseknek szóló felhívásokért és a rajzási táblázatok megtekintéséért kattintson ide. Az Agroinform Növényvédőszer adatbázisa elérhető ide kattintva.