Orbán Barnabás, dél-dunántúli gazdálkodó (Attala, Tolna vármegye) mintegy 300 hektáron foglalkozik szántóföldi növénytermesztéssel és húsmarhatartással (Angus állomány extenzív tartásmódban), emellett növényorvosként szaktanácsadási tevékenységet folytat. Cikkünkben az UMBERTO KWS őszi káposztarepce-hibriddel szerzett tapasztalatairól számolunk be.

Orbán Balázs a repcében

Az UMBERTO KWS repce nem fog csalódást okozni idén sem – Fotó: KWS

A vetésforgóban előkelő helyett foglal el a repce, mellette őszi búza, tavaszi árpa, takarmánykukorica, napraforgó, lucerna termesztésével foglalkozik. A gyepterületeken ökológiai gazdálkodást folytat, belépett az AÖP-be, illetve a szántók nagy részével az AKG programban is részt vesz.

Az UMBERTO KWS repcehibrid minden évben bizonyít

"Korábban többféle repcehibriddel foglalkoztunk, néha talán túl sokkal is. A KWS-nek rendszeresen vannak nálunk fajtasorai, de más versenytársak hibridjeit is megismertük már. Évente 50-60 hektárt tesz ki a repce a 300 hektárból, az üzemi területeinken már 4-5 éve szinte csak az UMBERTO-t vetjük" – mondta a gazdálkodó.

Deszikkálás és ragasztás nélkül

Mint mondta, az UMBERTO esetében tapasztalta azt a kivételes kipergés-ellenállóságot, amivel növelhető a termésbiztonság. Óriási előnye a hibridnek, hogy

a ragasztás és a deszikkálás is elhagyható, amivel hektáronként körülbelül 30-40 ezer forintos költséget spórol meg, sőt, a betakarítást a búzaaratás utánra tudja hagyni, így széthúzható a nyáreleji munkacsúcs.

Sőt! Még később aratva is csépeltetni kell a kombájnnal a terményt.

4-5 tonnás hektáronkénti terméshozam

Tapasztalatai szerint a március-áprilisi szárazságot az UMBERTO KWS jobban viseli, mint a versenytársai. Nem ritka, hogy 5 tonna fölé kúszik egy-egy tábla terméshozama, de az üzemi átlag is általában 4,5 tonna felett van hektáronként.

Fontos szempont, hogy az alul és felül elhelyezkedő becők közel egyszerre érnek, így a betakarítás ideális időpontja egészen pontosan meghatározható.

"Amellett, hogy stabil, nagyon megbízható hibridről van szó, mindig van biztosításom jégre és viharkárra is, ez azért kell a nyugalomhoz" – emelte ki a mezőgazdasági biztosítás megkötésének jelentőségét Barnabás.

repcebecők

Ezek a becők egészen az aratásig nem fognak felnyílni, minimalizálható a veszteség – Fotó: KWS

Növényvédelem: előrejelzés és szakértelem

A repcetermesztésben talán a növényvédelem a legnagyobb kihívás, mivel kivonták forgalomból a "jolly joker" növényvédőszer-hatóanyagokat. Mint mondta, nagyon fontossá vált a szakmai munka, a szignalizáció, az, hogy a rendelkezésre álló szűk hatóanyag-szerlistával ott legyünk és akkor kezeljünk, amikor arra igazán szükség van. Enélkül ma már szinte lehetetlen jó eredményeket elérni a repcetermesztésben.

Véleménye szerint jelenleg még meg lehet oldani a repce növényvédelmét a szakmailag megalapozott döntésekkel, de hosszú távon nem ideális, hogy acetamiprid-túlsúlyosak a kezelések. Félő, hogy előbb-utóbb a kártevők rezisztenssé válnak a hatóanyagra, akkor viszont fel lesz adva a lecke.

Minimumművelés

"2010-ben vettük az első szántóföldi kultivátort, azóta mi nem szántunk. A no-tillbe még nem mertem belevágni, egyelőre tájékozódom, tanulok, de összeségében elmondható, hogy szántás nélkül műveljük a területeket. Ez segít abban, hogy megőrizzük a talaj nedvességtartalmát, így szinte minden évben elérjük a 4,5-4,8 tonnás hektáronkénti repcetermést" – mondta a gazdálkodó.

A technológiáról az alábbiakat árulta el Barnabás:

- Az alaptrágyázást minden esetben talajvizsgálat és a kívánt terméscél alapján végzik el.

- 5 évente istállótrágyát juttatnak ki a területekre.

- A vetés kombinált tárcsás vetőgéppel, differenciált kijuttatással (300-350 ezer tő/hektár) zajlik.

- Ősszel és tavasszal regulátoros kezeléseket végez (az őszi regulátorozásnál bórt juttat ki, növelve ezzel a növény fagytűrését).

- Tavasszal kénes nitrogén fejtrágyát juttat ki.

- A növényvédelmi kezeléseket differenciált kijuttatásra alkalmas permetezőgéppel végzi.

- A tenyészidőszak alatt biostimulátorokat és lombtrágyákat alkalmaz.

UMBERTO: a KWS piacvezető repcehibridje

A jól ismert UMBERTO KWS őszi káposztarepce vetőmag a KWS piacvezető fajtája. Nem véletlen, több meggyőző érv szól mellette:

  • magas és stabil terméshozamra lehet számítani főként intenzív termesztéstechnológia mellett,
  • rendkívüli alkalmazkodó képessége biztonságot jelent változatos időjárási- és talajviszonyok esetén is,
  • az RLM7-3 génnek köszönhetően fómarezisztens,
  • nem fogékony a Sclerotíniás betegségre,
  • kimagaslóan jól teljesít az aszály sújtotta régiókban,
  • kiváló a hibrid víz- és tápanyag-hasznosító képessége.

Bevezetése óta már több, mint 225.000 hektáron termesztették a magyarországi repcetermesztők. Az elmúlt öt évből ötször Magyarország legnagyobb területen termelt repcéje*!

(*Kynetec, 2020-2024)

Keresse fel ön is a KWS Magyarország Kft. szaktanácsadóit, és ne bízza a véletlenre a jó repcetermést! Tervezzen időben!

KWS