A Meteorológiai Világszervezet megkongatta a vészharangot, az évszázad végére akár 3 fokkal is emelkedhet az átlaghőmérséklet.

A globális felmelegedés egyik fő felelőse az élelmiszertermelés, de az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentő megoldások keresése mellett az innovatív technológiák használatára is nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

Mivel a zöldségtermesztésre alkalmas területek aránya csökken, a környezeti körülmények is egyre kiszámíthatatlanabbak, és az városiasodás is fokozott nyomás alá helyezi a mezőgazdaságot, ezért újra előtérbe kerülnek azok a termesztési megoldások, ahol kis alapterületen maximalizálni lehet a termelést. Ilyen a mesterséges megvilágítással ellátott zárt rendszerek, ahol a környezeti körülmények jól szabályozhatók és a növények igényeihez igazíthatók. A technológiában kulcsszerepe van a LED fényforrásoknak, ennek lehetőségeit vizsgálta a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat egyik tavalyi nyertese.

A pályázat idén is nyitva áll az agrárhallgatók előtt, akik szeptember 30-ig küldhetik be jelentkezésüket.

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) legfrissebb, éghajlatváltozást vizsgáló felmérése szerint nagy a baj a Földön. Az év első felében mért széndioxid-kibocsátás ugyanis 1,2 százalékkal túllépte a 2019-es év ugyanezen időszakában mért szintet. Komoly klímavédelmi intézkedések hiányában közel 3 fokkal emelkedhet az átlaghőmérséklet az évszázad végére.

A globális felmelegedés mindenkit érint, éppen ezért mindenki tehet is ellene valamit. Különösen igaz ez az agráriumra és a fiatal szakemberekre. Éppen ezért a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat már hét éve támogatja azoknak az agrárhallgatóknak a munkáját, akik innovatív látásmódjukkal és kutatásukkal hozzájárulhatnak az ágazat fenntartható fejlődéséhez és a bolygónk jövőjének megóvásához. Idén 2022. szeptember 30-ig lehet benyújtani a dolgozatokat" – mondta el Tresó István, a K&H Agrárfejlesztési főosztály vezetője.

Dr. Boros Ildikó Fruzsina kutatása bebizonyította, hogy kizárólag a fénykörnyezet megváltoztatásával befolyásolhatók a saláták beltartalmi paraméterei és növekedésük

Dr. Boros Ildikó Fruzsina kutatása bebizonyította, hogy kizárólag a fénykörnyezet megváltoztatásával befolyásolhatók a saláták beltartalmi paraméterei és növekedésük – Fotók: Pxfuel

Innovatív technológiákra van szükség a klímasemlegesség eléréséhez

A legújabb tanulmányok szerint a globális élelmiszertermelés felelős a felmelegedést okozó gázok kibocsátásnak egyharmadáért. Nem könnyű ezért manapság zöldség- és gyümölcstermesztőnek lenni.


Számos kihívással kell szembenéznie az ágazatnak: a termőterületek csökkennek, az időjárás egyre szélsőségesebb, a népesség pedig dinamikusan növekszik. Idén ráadásul az emelkedő infláció, energia és építőanyagárak, a munkabérek növekedése és az orosz-ukrán konfliktus miatt a folyamatos bizonytalanság is a mindennapok részévé vált. Mindezek következtében újra előtérbe kerülnek az olyan termesztési megoldások, ahol kis alapterületen lehet maximalizálni a termelést, a környezeti tényezőktől függetlenül tudunk termelni, ráadásul fenntartható módon. A kihívások azonban egyben lehetőségek is, amik új, innovatív gondolkodásmódot igényelnek" – mondta el Tresó István.

Ilyen például az egyik hazai siker, a SMARTKAS, amely zöld, megújuló okosüvegházakat, beltéri farmokat tervez és hoz létre, vagy a Start it @K&H inkubátorban fejlődő belvárosi pincegazdaság, a bedrock.farm, ami Budapest legjobb éttermeinek biztosít friss, vegyszermentesen előállított mikrozöldeket és fűszernövényeket.

Dr. Boros Ildikó Fruzsina

Dr. Boros Ildikó Fruzsina – Fotó: K&H Bank Zrt.

Megfelelő LED-es fényreceptet kapjanak a növények

Dr. Boros Ildikó Fruzsina, a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat egyik nyertese a növények oldaláról, a növényspecifikus fényreceptek alkalmazását vizsgálta, mégpedig a mesterséges megvilágítással ellátott zárt termesztési rendszerben.

„A sikeres termesztés egyik kritikus pontja, az ilyen termesztőlétesítményekben a helyes növénymegvilágítás, ami leginkább a felszínre jutó fénymennyiségen túl a spektrális összetételt jelenti. Attól függően, hogy milyen növénnyel dolgozunk és mi a célunk (levél/virág/termés növesztés) más és más környezeti és tápanyagutánpótlási igényeket kell biztosítanunk. A kutatásom során bebizonyosodott, hogy kizárólag a fénykörnyezet megváltoztatásával befolyásolhatók a saláták beltartalmi paraméterei és növekedésük. A növényspecifikus fényreceptek előállításában ezért a LED fényforrásoknak kulcsszerepük van" – mondta a fiatal szakember.

A K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázatról részletek ezen a linken érhetők el.