A lengyelországi Növénytermesztési, Trágyázási és Talajtani Kutató Intézet  – 2477 település adatai alapján végzett – felmérése szerint az ország növénytermesztésének csökkenése a hónapok óta tartó, különösen erős szárazság miatt idén átlagosan eléri a 20 százalékot.

A 2024. március 21. és május 20. közötti időszakban a klimatikus vízmérleg átlagos értéke mínusz 92 millimétert tett ki, ami azt jelenti, hogy 92 mm csapadék hiányzott a talaj normális termőképességének biztosításához. A legnagyobb veszteséget az őszi (részben a tavaszi) vetésű kalászosok szenvedték el, a legnagyobb vízhiányt – mínusz 150 és 169 mm közötti értéket – pedig a Sziléziai Alföldön jegyezték, de az átlagosnál nagyobb szárazság volt néhány keleti vajdaságban is. A legkisebb vízhiányt az északi és déli vajdaságokban tapasztalták.


Az ország 16 vajdaságából jelenleg 14-ben csapadékhiány mutatkozik, és az előrejelzések szerint jelentősebb mennyiségű csapadék a közeli jövőben sem várható az országban. A gabonafélék nagymértékű terméskiesése minden bizonnyal érezhető lesz az ország takarmánymérlegében és főleg export árualapjában.

Mindezek mellett a szárazság az ország gyümölcs- és bogyós-gyümölcs ültetvényeit is sújtotta, amelyekben a késő tavaszi fagyok is okoztak bizonyos károkat.

Forrás: topagrar.pl

Indexkép: Shutterstock