A legújabb elemzések szerint a 21. század végéig 1,8-4,0 C fok között becsülhető globális felmelegedés a szélsőséges időjárási jelenségek gyakoriságának növekedésével együtt erősen kihat a világ almatermesztésének mennyiségére és minőségére is – olvashatjuk a kobietawsadzie.pl lengyel hírportálon.

Nagy valószínűséggel az almaérés és a szüret, a lombhullatással együtt világszerte későbbre tolódik – fotó: envato

A változás többnyire negatívan befolyásolja a termesztők helyzetét. Az ősztől tavaszig tartó időszakban a levegő magasabb hőmérséklete és páratartalma kedvez a gombakártevők szaporodásának, ami jelentős terméscsökkentő hatással járhat. A leggyakoribb és legveszélyesebb gombabetegség, a varasodás valamennyi almatermesztő országban jelentős károkat okoz, nemcsak a termés mennyiségének csökkentése, hanem a minőség romlása révén is. A melegebb és nedvesebb tavaszi időjárás miatt a penész megjelenésének és a rettegett bakteriális betegség, a tűzelhalás gyakoriságának növekedésével is számolni kell.

A felmelegedés kihat valamennyi almafajta ízére is, és általában csökkenti azok savasságát, cukortartalmát pedig növeli, bár ennek bizonyos fajták esetében értéknövelő hatása lehet. A hőmérséklet emelkedésével a trópusi és szubtrópusi kártevők a mérsékelt égövben is egyre nagyobb számban megjelennek, így pl. afrikai kullancsokat már Lengyelországban is találtak. A csapadékhiány, illetve az öntözővíz hiánya és a szélsőséges időjárási jelenségek gyakoriságának növekedése ugyancsak kedvezőtlenül befolyásolja a termesztés hatékonyságát. A legnagyobb veszélyt azonban a beporzók állományának számottevő ritkulása jelentheti.

Az eredeti cikk ITT érhető el.