Jelentősen csökkentheti a kakaótermesztésre szánt területek nagyságát az intenzívebb és gyakori El Nino-hatás. Ez nemcsak az ellátásbiztonságot, hanem a nyugat-afrikai országokban a gazdálkodók megélhetését is veszélyezteti – írja a vg.hu

kakaó

Jelentősen csökkentheti a kakaótermesztésre szánt területek nagyságát az intenzívebb és gyakori El Nino-hatás – fotó: pixabay.com

A legnehezebb helyzetbe Elefántcsontpart került

A Nemzetközi Kakaószervezet adatai szerint a globális kakaótermelés mintegy háromnegyedét Afrika adja, míg Amerika – Brazíliát és Ecuadort is beleértve – 20 százalékot, a csendes-óceáni térség pedig a termelés 5 százalékát biztosítja.

A legnehezebb helyzetbe Elefántcsontpart került, mert az ország adja a globális mennyiség 44 százalékát, míg a szomszédos Ghána 14 százalékot biztosít. A hőmérséklet emelkedésével párhuzamosan a termesztőknek magasabban fekvő területek felé kell nézniük, vagy jó részüknek fel kell hagyniuk a tevékenységükkel.

Az Economist Intelligence Unit szerint az elkövetkező években a klímaváltozás mellett az input árak változása is nagy kihívást jelent az ottani gazdálkodóknak.

„Nemcsak Nyugat-Afrika van bajban" – mondta Kerry Daroci, az Esőerdő Szövetség kakaóágazatának vezetője, majd hozzátette: "Indonéziában az éghajlatváltozás hozzávetőleg 50 százalékkal csökkenti a termelékenységet, ami hektáronként 666 dolláros veszteséget okoz, ami akár egymillió hektárt is érint"


kakaó

A hőmérséklet emelkedésével párhuzamosan a termesztőknek magasabban fekvő területek felé kell nézniük, vagy jó részüknek fel kell hagyni a termesztéssel – fotó: pixabay.com

Megállíthatatlanul emelkedik az ár

A kialakult helyzet eddig soha nem látott magasságokba lökte a kakaó árát. A termény tonnánkénti ára Londonban 3730 dollár volt, New Yorkban pedig 3633 dollár. Az előbbi 78 százalékot, az utóbbi pedig 50 százalékot drágult egyetlen év alatt.

A Reuters cikke szerint a kakaó ára ötven év óta most a legmagasabb.

"2030-ra a mostani háromszorosára, 2050-re pedig négyszeresére kell nőnie az éghajlatváltozás megfékezésére elköltött összegeknek" – mondta Daroci.

kakaó

A kakaó ára ötven év óta most a legmagasabb – fotó: pixabay.com

Az olajboom után a „kakaóboom" küszöbén állunk

A Fenntartható Fejlődés Nemzetközi Intézetének szakpolitikai tanácsadója, Steffany Bermudez szerint "az éghajlatváltozás megértése is hiányzik a fő termőterületeken, nemhogy az ellene való harc – ráadásul az alkalmazkodási módszerek is először jelentős pénzeket emésztenek fel, és csak aztán bizonyítják be, hogy jó befektetések voltak" – fogalmazott.

Bermudez szerint nélkülözhetetlen lesz a magánszektor tőkéje az alkalmazkodás során, és égető szükség van a nonprofit szervezet kezdeményezésére és kommunikációjára is.