Legújabb körkérdésünkben a fenti kérdéseket megválaszolják:

Auditker Kft., Bartifarm Kft., Gesellemann Kft., Kertcenter.com, KITE Zrt., Navik Alfa Kft., Odisys Bt., PENDA Kft., Szakadáth-Gépker Kft., TEMPEL KFT., Vektor Mezőgép Kft.

Auditker Kft.

Az Auditker Kft. szerencsés helyzetben van, mert kertészeti vonalon kiváló európai gyártók minőségi gépeit tudja kínálni megoldásként a gazdálkodók felmerült igényeire. Elektromos metszőollót kipróbálni vágyó gazdák számára ajánljuk a kiváló belépő árkategóriájú Volpi termékeit. Aki rákapott az elektronika nyújtotta komfortra és többféle gyümölcsöst és szőlőt is metsz, azoknak ajánljuk nyugodt szívvel az Infaco professzionális ollóit, melyek könnyen adaptálhatók bármilyen metszési munkához. Síkfal jellegű, intenzív gyümölcsös ültetvénybe és szőlőbe egyaránt ajánljuk az Ostraticky egyszerű, robusztus síkfalmetszőit, melyek a legjobb ár-érték arányú gépek közé tartoznak.

Elektromos metszőolló

A gyümölcsös gazdák a keletkezett nyesedéket a Cesari erős gallysöprűivel gyorsan rendre rakhatják a sor közepére. Ekkor 2 dolgot tehetnek a képzett renddel. Egy BERTI PICKER felszedőrotoros mulcsozóval a nyesedéket egyenletes darabokra aprítva tápanyag-visszapótlás céljából visszajuttathatja a talajfelszínre, vagy a PICKER/C gép saját tartályába gyűjtve az aprítékot bioenergiaként felhasználható. A PICKER-ek egyöntetű, egyenletesen méretű aprítékot készítenek a zuzótérben elhelyezett rostélynak köszönhetően.

metszés

Cesari gallysöprű és BERTI PICKER felszedőrotoros mulcsozó

Elsősorban szőlősgazdák figyelmébe ajánljuk a CAEB Quickpower 1230-as venyigebálázót. A gép 30-40 kgos bálákat készít a sorban hagyott venyigéből. A bálákat bármilyen biomassza feldolgozó hasznosítani tudja. A bálák méretéből adódóan saját célra való felhasználás és a kisebb közösségi felhasználás is gyakori. A fűtésre való felhasználáshoz a CAEB saját fejlesztésű energiahatékony kazánokat is ajánl.  A „CAEB AGROENERGY” ingyenesen letölthető telefonapplikációval a gazdák kiszámíthatják a területükre jutó nyesedék teljes fűtőértékét és azt is, hogy az adott helységet mennyi ideig képesek fűteni vele, illetve mennyi pénzt takaríthatnak meg ezzel a befektetéssel.

Bartifarm Kft.

Az általunk kínált KMS fűrésztárcsás síkfalmetsző a nagy igénybevételekhez lett tervezve, melynek vágósíkja egyedülálló módon biztonsági elcsuklással rendelkezik. A gép vágósíkjai "L" alakot formáznak, melyet függőlegesbe állítva a teljes vágási sík hossza 4,8 méter, a max vágási magassága 8 méter. Ilyen gépeket már szántóföldi növénytermesztők is használnak a területek szélén burjánzó erdőségek beszegésére. A fűrésztárcsák 10 cm átmérőig képesek dolgozni.

Az intenzív ültetvényekhez kisebb átmérőjű tárcsás gépeket vagy alternáló késes, ujjas vágószerkezeteket használhatunk, melyek szebb és tisztább vágási sebeket hagynak. A gép méretét a vevő igényihez igazítjuk. A vízszintes vágósík már érzékeli a jégháló támrendszer elemeit és kitér az akadályoknál.

metszés

Az intenzív ültetvényekhez kisebb átmérőjű tárcsás gépeket vagy alternáló késes, ujjas vágószerkezeteket használhatunk

A gépi előmetszés után szükség lesz egy finomító végmetszésre, melyet az INFACO elektromos metszőollóival végezhetünk el. A legmodernebb akksival, cserélhető vágófejekkel, különböző méretű hosszabbítóval és további eszközökkel is használható. Fontos kiemelni hogy cégünk már 2005 óta kínálja a francia gyártó eszközeit, a szervizelést, alkatrész ellátást is mi végezzük telephelyünkön.

metszőolló

INFACO elektromos metszőollók

Ágaprításhoz, zúzáshoz kizárólag a Faustini FTP típusokat kínáljuk. Ezeket erősített házszerkezettel és hajtóművel szerelik, ezáltal a többéves kíméletlen munka sem okoz a paláston elváltozásokat. Akár 8-9 cm átmérőig is dolgozhatunk a géppel.

A zúzógépeket vagy fix központos vagy hidraulikus lineáris kitolással szállítjuk. Kérésre olyan tartószerkezetet is gyártatunk, mellyel a gépet teljesen a traktor mellé lehet kihelyezni, hogy a nagyobb lombkoronák alá is beférjen. A zúzógépeket kaszálótárcsával, damilos tőköztisztítóval és rőzsesöprőkkel bővíthetjük. A rőzsesöprőből 2 féle kialakítást kínálunk. A hagyományos gumilapátos vagy a modernebb  műanyagszálas kötegekkel rendelkező típust. Ezek lehetnek egyoldalas vagy kétoldalas gépek is, és önállóan 3 pontos saját vázzal is rendelhetőek.

szárzúzó

A zúzógépeket kaszálótárcsával, damilos tőköztisztítóval és rőzsesöprőkkel bővíthetjük

Gesellemann Kft.

A Zanon elektromos metszőollókat professzionális metszési munkákra tervezték, amelyek a szervós vezérlésnek köszönhetően precíz, gyors és erős vágásokra képesek, miközben az áramfelvételük rendkivül alacsony. Az ollók mind gyümölcsösben, mind a szőlészetben egyaránt alkalmazhatóak.

A progresszív vágásvezérlésnek köszönhetően a vágás folyamata alatt pontosan szabályozható a penge helyzete. A különlegesen kiképzett, titán-nitrit bevonatú pengék rendkivül kopásállóak. A vágófejben lévő karbantartásmentes csapágyak növelik a munka hatékonyságát, nincs szükség napi karbantartásra, kenésre. A különleges csapágyakra szerelt vágófej tiszta vágást biztosít, így a növény gyorsabban gyógyul, nem betegszik meg.

A Zanon elektromos metszőollóknak nincs szükségük külső áramforrásra, hiszen egy rendkivül hatékony akkumulátorral kerül forgalomba. Az akkumulátor akár kettő munkanap alatt is biztosítja a kellő energiát. Így nincs szükség tartalék akkumulátorra. A napi munka végeztével, az éjszaka folyamán lehet elvégezni az akkumulátor feltöltését.

Tökéletes ergonómia: jobb- és balkezesek is jól használhatják.
Vágási nyomaték: 200 Nm

A Zanon vízszintes tengelyű nyesedékzúzók egyaránt alkalmasak tisztító kaszálására és nyesedékzúzására. A nyesedékzúzók mechanikus állítással vagy hidraulikus munkahengerrel jobbra eltolhatók. Típustól függően akár 8-10 cm vastagságú gallyak aprítására is alkalmasak. A TCK és TRK típusú gépek felszedőhengerrel is rendelkeznek, valamint a gép alján lévő rácsnak köszönhetően csak igen apró méretű mulcsanyag kerül a talajra. Ez az anyag viszont elősegíti a humuszképződést. A megfelelő gép kiválasztása mindig az ültetvény típusától, illetve a sorköznek megfelelően történik. A ZANON 80 cm-től egészen 3 méter munkaszélességig kínál gépet.

Pálffy Ottó értékesítési vezető, Msc kertészmérnök – Kertcenter.com

A metszés az egyik leginkább munkaigényes folyamat egy gyümölcsösben. Hatékony és gyors elvégzéséhez a Kamikaze Volpi elektromos metszőollói hatalmas segítséget nyújtanak. A nagykapacitású akkumulátorral rendelkező vezetékes metszőollókkal akár 8-10 órán keresztül folyamatosan dolgozhatunk, miközben rendkívüli módon lecsökken a kezünket terhelő, vágásokhoz szükséges energiakifejtés. Ennek köszönhetően nem csak gyorsabban haladunk, de több időnk nyílik jobban szemügyre venni a fákat, lehetőséget biztosítva ezzel a jobb koronaforma kialakítására.

metszés

Metszés játszi könnyedséggel. A KV600-as ollóval a vékonyabb és vastagabb ágak sem jelentenek akadályt. (Forrás: kamikazevolpi.com)

Annak érdekében, hogy a magasabban lévő gallyakat is könnyedén, gyorsan és hatékonyan le tudjuk metszeni, hosszú nyelű ollók állnak rendelkezésünkre. A 0,8 métertől akár 2 méteres hosszabbítással rendelkező Kamikaze Volpi ollók megszabadítanak bennünket a létra nehézkes és fárasztó cipelésétől. Bár a munkát így is el kell végezni, nem mindegy, hogy mennyi idő alatt és milyen minőségben tesszük azt.

metszés

metszés

Hosszú nyelű metszőollóval könnyedén elárhetővé válnak a magasban lévő, metszésre váróágak. (Forrás: kamikazevolpi.com)

Azokba az ültetvényekbe, ahol elegendő a 2,5-2,7 cm-es vágási átmérő, a vezeték nélküli ollók jelentik az ideális megoldást. Bár akkumulátoruk kisebb üzemidőt garantál, ezt a hátrányt ellensúlyozza az ollók kisebb tömege, és a vezeték nélküliség adta szabadabb mozgáslehetősége.

metszőolló

Szőlőbe és barackosba ideális a vezeték nélküli kivitel

A nyesedék kezelésére számos lehetőségünk nyílik. Az egyik legjobb megoldást a talajba való beforgatás jelenti. Ezzel nem csak az esetleges kártevő- és kórokozó-állományt csökkentjük ültetvényünkben, de a gallyak és vesszők által biztosított szervesanyag így visszajut a körforgásba, gazdagítva ezzel talajunkat.

A Minos Agri török eredetű cég révén hozza a török gyártók által várható kötelezőt: minőségi anyaghasználat, amelyből nem spóroltak, univerzális alkalmazhatóság, időtálló és strapabíró kialakítás, megfelelő ár-érték arány. Mulcsozójuk (Mulcsozójukszó alatti link:) vastag acéllemezből készült, így a nagyobb gallyak sem okoznak nekik akadályt, valamint tömegüknek köszönhetően nem fognak felugrani egy-egy nagyobb nyesedék halomtól. Használatukhoz elegendő egy 40-45 lóerős közepes traktor is, amely a legtöbb ültetvényben általános munkák elvégzéséhez egyébként is rendelkezésre áll.

minos

A Minos Agri mulcsozói több méretben, frontraszerelést lehetővé tévő adapterrel is kérhetők

A gallyakból kiváló minőségű talajtakaró mulcs is készíthető, amelyet a facsík alá terítve nem csak a gyomok visszaszorításában játszanak nagy szerepet, de megőrzik a talaj értékes vízkészletét is. A Cippatore CIP.10.PF prémium ágaprítójával akár a 10cm-es ágakat is gond nélkül ledarálhatjuk, óránként akár 5-6 m3 kapacitásával nagyobb munkákra is kiválóan alkalmas. A keletkező biomassza szárítás után akár fűtésre is felhasználható.

aprítógép

4-10 cm átmérő között mindent visz, csak győzzük etetni a szörnyet. (Forrás: fbcagriculture.com)

KITE Zrt.

A szőlő- és gyümölcsültetvényekben a metszési munkálatokra viszonylag hosszú idő áll rendelkezésre, az egyre komolyabb munkaerőhiány miatt mégis egyre többen a metszés gépesítése mellett döntenek. Ebben az első, viszonylag kis beruházással járó lépés az elektromos metszőollók használata. A PELLENC SAS már hosszú évek óta az elektromos metszőolló-gyártók élvonalába tartozik, jelenleg két típust ajánl a termelőknek.

A VINION 35 mm-es, a PRUNION pedig a 45 mm-es vágási átmérőjével, mind a szőlő- mind a gyümölcsültetvények metszéséhez alkalmas. A kategóriájukban elérhető legkisebb súllyal és mérettel rendelkező metszőollóknál a felhasználóbarát alkalmazás és a hatékonyság a legfontosabb szempont. Az akkumulátorok kis méretük ellenére is alkalmasak arra, hogy a teljes műszakban dolgozzanak velük.

A szőlőültetvényekben a további gépesítést az előmetsző gépek teszik lehetővé. Legyen szó rövid csapos vagy szálvesszős metszésről, a PELLENC MULTIVITI vázas előmetszők megoldást kínálnak a szőlőtermesztőknek. A VISIO előmetsző tárcsák különleges anyaga és kialakítása miatt egyedülálló vágásminőséget és tartósságot biztosítanak, az infrás oszlopérzékelő pedig automatikusan nyitja a tárcsákat az oszlopoknál, így kizárhatjuk a kezelői figyelmetlenséget.

met

Pellenc Vinion elektromos metszőolló

tárcsa

Visio előmetsző tárcsa

KITE

Infrás oszlopérzékelő

A levágott nyesedék leggyakoribb feldolgozási módja, amikor egy vízszintes tengelyű kalapácsos szárzúzóval összezúzzák, így az apró gallydarabok hozzájárulnak a szervesanyag- és tápanyag-utánpótláshoz. Erre a NOBILI S.p.A. olasz gyártó kiváló minőségű, és kiemelkedően tartós, extrém körülmények között is kipróbált zúzóit ajánlja, amelyek, akár 8 cm-es ágátmérőig is megbízható munkát végeznek.

Egyre jobban terjed a lezúzott nyesedék energetikai célú hasznosítása. Ehhez a NOBILI TRP felszedőujjas, rostával ellátott zúzói lehetnek kiváló társaink, ahol Big-Bag zsákba, vagy egy átfújó csővel akár a mellettünk haladó pótkocsira gyűjthetjük az apróra vágott nyesedéket, amelyet később fűtésre, komposztálásra használhatunk.

KITE

Nobili VKD kalapácsos szárzúzó

Kelemen Gábor cégvezető – Meződepo, Navik Alfa Kft.

A metszésnek alapvetően két formáját különböztetjük meg gépészeti szempontból: a géppel és az emberi erővel végzett metszést. Azt, hogy melyik ültetvényben melyik verziót érdemes előnyben részesíteni, legyen szó szőlőről vagy gyümölcsről, minden esetben a fajta és a művelésmód határozza meg.

Amennyiben a szempontok szerint kizárólag emberi erővel tud történni a metszés, ezt is érdemes részben gépesíteni a hatékonyságnövelés érdekében. Erre nyújtanak alternatívát a Campagnola elektromos metszőollói. Az új Plug-in széria megjelenésével számos ügyfelünknek sikerült jelentősen növelni a hatékonyságát.

Campagnola

Ha kizárólag emberi erővel történik a metszés, ezt is érdemes részben gépesíteni a hatékonyságnövelés érdekében

A gépi metszésnél használhatunk előmetsző, vagy síkfalmetsző gépeket. A szőlő esetében az előmetszés a BMV Italy gépekkel egyes függöny, szálvesszős és váltócsapos művelésben is elvégezhető. Ezek a berendezések jelentősen képesek megnövelni a hatékonyságot az emberi munkaerő kiváltásával.

metszés

Az előmetszés a BMV Italy gépekkel egyes függöny, szálvesszős és váltócsapos művelésben is elvégezhető

Mind a szőlő-, mind a gyümölcs ültetvények metszésekor képződik venyige vagy ágnyesedék. A venyigebálázás azoknak a gazdálkodóknak alternatíva, akik az elkészült bálákat fűtésre hasznosítják. Ez akkor ajánlott, ha a területen úgynevezett füves művelést alkalmaznak egyébként is. Ebben az esetben a nyesedéket mindenképpen el kell távolítani a területről. Abban az esetben, ha a sorköz talajművelő gépekkel művelt, úgy gazdasági és a tápanyag-visszapótlás szempontjából is előnyösebb összezúzni a venyigét, gallyakat és bedolgozni a talajba.

metszés

Ha a sorköz talajművelő gépekkel művelt, akkor előnyösebb összezúzni a venyigét, gallyakat és bedolgozni a talajba

A MEZŐDEPO kimondottan ültetvények gépesítésére szakosodott, így kínálatában megtalálhatók a költséghatékony munkavégzéshez elengedhetetlen gépek. A hatékonyabb munka eléréséhez fejlesztette ki az olasz ARRIZZA cég a SWOTH duplasoros rendseprűt, mely a soraljból a sorközbe sepri a nyesedéket. Használható minden ültetvényben 1,7-4,5 m sortávolságig.

A gallyak aprítására az ugyancsak olasz prémium minőségű BARGAM cég termékeit tudjuk ajánlani az igényekhez specifikálható zúzási átmérőben és munkaszélességben.

Bargam

BARGAM zúzógép

Hernek Gábor gépértékesítő – Odisys Bt.

Az Odisys Bt. a metszéshez az olasz Campagnola gyár termékeit ajánlja, melyek már évtizedek óta bizonyítanak a hazai piacon is. Szőlő metszéséhez a Campagnola Line 44, Pony, Cobra elektromos termékeket, míg gyümölcsösbe a levegős rendszereket ajánljuk. A levegős rendszerek jellemzően 4-6 emberre vannak optimalizálva, a munkaerőre eső költség itt alacsonyabb tud lenni, az ollók súlya is alacsonyabb, illetve akár láncfűrész is üzemeltethető a rendszerben.

metszőolló

Szőlő metszéséhez a Campagnola elektromos termékekei, míg gyümölcsösbe a levegős rendszerek a megfelelők

A szőlőültetvények kialakítása, a metszés menete viszont nem teszi praktikussá a levegős rendszereket, ezért oda az elektromos rendszerek jobbak, ezek egyedi eszközök, a dolgozóknak nem kell egymáshoz alkalmazkodni, és változattól függően 4-9 óra üzemidőre vannak tervezve! Jellemzően 3 cm körüli ágátmérőig, de a Line 44 termékcsaládban akár 5 cm átmérőjű ágak vágására is van lehetőség!

metszés

A Line 44 termékcsaládban akár 5 cm átmérőjű ágak vágására is van lehetőség

A nyesedék kezeléséhez a Campagnola-Arrizza TWIST seprűjét ajánljuk, mely optimális kefe kialakításának köszönhetően hatékonyan sepri középre a gallyakat.

A nyesedék kezelésére cégünk a klasszikus szárzúzókon kívül különböző kivitelű gyűjtős zúzókat ajánl. Az egyik legkiforrottabb ilyen gép a piacon a Nobili TRP CL/CV/RT termékcsalád. A gépek 120-145-175 cm munkaszélességben érhetőek el, hidraulikusan hajtott gallyfelszedő rotor húzza be a gallyakat az alulról zárt „zúzótérbe, ahol a kalapácsok, állókések végzik az aprítást, innen a CL esetében sorra terítés, a CV esetében tornyon keresztül, akár pótkocsira kifúvás történik, míg az RT változat egy speciális big bag zsákba tölti az aprítékot, mely ezután jól tárolható, szállítható.

Hasonló elven működő gépet gyárt a Sicma is TSD néven, itt a felszedő mechanikusan hajtott, és nem rendelkezik kifúvó rendszerrel.

Nagy Lajos, Minőség Biztosítás – PENDA Kft.

A PENDA Kft. az elektromos és pneumatikus kézi eszközök mellett, elsősorban a közepes és nagyobb méretű ültetvények metszési és nyesedékkezelési munkáihoz kínál előmetsző, síkfalmetsző és csonkázó berendezéseket, vontatott és önjáró, kosaras vagy platós állványokat. A metsző berendezéseket zömmel az olasz VBC gyártól szerezzük be, kizárólagos hazai forgalmazóként. A széles termékkínálatukban egyebek mellett megtalálhatók az alternáló kaszás, a forgókéses és a tárcsás kivitelek.

metszés

A PENDA a metsző berendezéseket zömmel az olasz VBC gyártól szerzi be, kizárólagos hazai forgalmazóként

A VIBO cég által gyártott önjáró kosaras állványokon pneumatikus vagy elektromos metszőeszközök használhatók. A FAMA cég egy- és kétkosaras, traktorral üzemeltethető állványain hidraulikus meghajtású metszőeszközök használhatók.

metszés

A gépek kiválasztásához az ültetvény és a géppark minden tulajdonságát ismerni kell

Az ültetvények mérete, fajtája és művelési módja jelentősen befolyásolja az adott helyen gazdaságosan, megfelelő minőségben és időtartam alatt elvégzendő feladathoz legalkalmasabb gépek kiválasztását. Tehát nem elegendő rámutatni valamire, hogy ez tuti,

végig kell beszélni az ültetvény minden paraméterét, a talajtól az üzemeltető erőgépig.

A levágott nyesedékek eltávolítására több módszer is elterjedt. Az egyik, hogy egy speciális kialakítású gereblyével kihúzzák a sorból és elszállítják. A másik, hogy a soraljakból a sorközbe sodorják, majd egy erre a célra alkalmas, erősített kivitelű bálázóval, kézzel is mozgatható kisbálákat készítenek, amik erre alkalmas kazánban hőenergiává alakíthatók. A sodráshoz a CESARI nyesedék rendsodrói, a bálázáshoz a LERDA AGRI SARMENTI hasábbálázói jól használhatók.

bálázó

A levágott nyesedékek eltávolítására több módszer is elterjedt

Természetesen létezik még más megoldás is, a szintén rendre sodort nyesedék erre alkalmas, AGRIMASTER szárzúzóval történő felaprítása. A nyesedék kihúzása aránylag kis ráfordítással jár, de az elszállítás nem gazdaságos. A rendsodrás és bálázás költségesebb, de környezetkímélő megoldás. A rendsodrás és szárzúzás gyors de költséges, nem minden kultúrában alkalmas.

Szakadáth-Gépker Kft.

A tavaszi időszakban metszési hulladék feldolgozása épp olyan fontos, mint az egyéb faápolási műveletek. Ilyenkor kétféle megoldás jöhet szóba: a levágott gallyakat visszaforgatjuk a talajba, vagy fűtőanyagként hasznosítjuk. Az ágaprítók piacán népszerűek a kardános, elektromos vagy benzinmotoros hajtású Urban ágaprítók, amely a vastag ágak mellett a vékony, leveles ágakat is hatékonyan aprítják.

Urban

Az Urban ágaprítók a vastag ágak mellett a vékony, leveles ágakat is hatékonyan aprítják

A Szakadáth-Gépker Kft. telephelyvezetője örömmel számolt be arról, hogy a legújabb fejlesztéseknek köszönhetően az ágakba benőtt drót illetve fémdarab sem jelent akadályt az aprításban, ugyanis a gép sikerrel vágja ezeket is 5 mm átmérőig.

ágaprító

Az aprítógép az ágakba benőtt drót és fémdarabokkal is megbirkózik

Nagyon megnőtt a kereslet az Urban gépek iránt, hiszen az átlag 9 cm hosszúságú ágapríték a mulccsal szemben hamar kiszárad a darabok közötti hézagoknak köszönhetően, egy huzatos, de száraz helyen tárolva. A darált fa viszont öngyulladásra hajlamos. A hatékonyság mellett a gép biztonságos is, hiszen a leállító karral vész esetén azonnal megállítható.

aprítógép

A gép a leállító karral vész esetén azonnal megállítható

TEMPEL KFT.

A Tempel Kft. a metszési feladatok gépesítésére a francia COUPECO cég metszőgépeit ajánlja. A metszőgépek különféle eszközhordozókra (traktor, traktorra szerelt homlokrakodó, teleszkópos rakodógép, kotrógépek) felhelyezhetőek. Az egy gerendás metszőgépek maximális hossza 4,3 méter, max. 20 cm-es ágak vághatók velük.

A traktorra felhelyezhetőség szempontjából léteznek frontra, középre és hátsó szabvány három pontra csatlakoztatható metszőgépek. Ha a gazdálkodó egy menetben szeretné a metszési feladatokat megoldani, akkor a COSMOS típust javasoljuk. A traktor elejére felhelyezett metszőgép rendelhető 3 külön tartógerendával, amelyek egymáshoz képest szögben állíthatók. A felső tárcsasort jellemzően a fák tetejének vízszintes vágására használjuk, a középsőt a függőleges oldalvágásra, míg az alsót a korona lenti részének alakítására. A fűrész tárcsás kivitellel max.  12 cm-es, a késes változatokkal max. 25 mm-es ágak vághatók. A hatásos teljesítményhez a gépekhez önálló hidraulika ellátást (power pack) javasolunk. A maximális gerendahossz 3 méter.

metszés

COUPECO COSMOS 350 síkfalmetsző 3 gerendellyel

A lemetszett nyesedék kezelésének egyik legegyszerűbb és leggyorsabb módja a felszínen hagyott ágaknak a talajba történő bezúzása, mulcsozása. A nyesedék bekerül a talajba, idővel lebomlik és komposzt-trágyaként, mint tápanyag hasznosul. Amennyiben csak kis átmérőjű ágakat, venyigét szeretne zúzni a gazdálkodó, max. 3 cm-t, akkor az OMARV cég ROERO típusú mulcsozóit ajánljuk. A munkaszélességük 120 cm-től 200 cm-ig terjed.

Amennyiben vastagabb ágakat (4-6 cm), nagyobb munkaszélességben szeretnének a felhasználók zúzni, akkor a következő típusokat ajánljuk: GAVI 120 cm-től 200 cm-ig, BAROLO 140 cm-től 300 cm-ig, CUNEO 180 cm-től 320 cm-ig.

A fenti mulcsozók típustól függően fix, hidraulikus oldalmozgatású, és előre és hátra is felszerelhető változatokban is készülnek. Az OMARV gépeknek léteznek rézsűmulcsozó változatai: NOVELLO, TORINO (belső hajtóműves) és TORINO E (külső hajtóműves) nehéz kivitelű, amelyeknél a mulcsozó fejek egy parallelogramma karon a traktor középvonaltól adott esetben 3,9 méterre is képesek kinyúlni. A fejek rézsű szögben +90/ -50 fokban dönthetőek.

mulcsozó

OMARV TORINO E külső hajtóműves rézsűmulcsozó

Bűtös György – Vektor Mezőgép Kft.

Cégünk, a Vektor Mezőgép Kft. kiváló megoldásokat kínál gyümölcsészetek és szőlészetek részére egyaránt. Gépi és kézi megoldások is rendelkezésre állnak, gyümölcsösökbe vágótárcsás és alternáló metszési technológiát kínálunk, míg szőlészetekbe prémium minőségű előmetsző berendezések közül választhatnak ügyfeleink.

Gyümölcsösökbe az ID DAVID gyártó síkfalmetszőjét kínáljuk, mely elérhető vágótárcsás, alternáló vagy kombinált modellként. A vágótárcsás síkfalmetszőről elmondható, hogy fűrészlaponkénti hidromotor-hajtással rendelkezik, nincs ékszíj, saját hidraulika rendszerrel rendelkezik, kiváló a vágásteljesítménye, akár 20 cm átmérőig!

síkfalmetsző

A vágótárcsás síkfalmetsző akár 20 cm átmérőig is használható

Az ID DAVID család alternáló szerkezetű metszői nagy teljesítményük ellenére könnyen kezelhető, mozgékony munkaeszközök, minden esetben saját hidraulika rendszerrel szerelve, egyes modellek akár jéghálóval védett ültetvényekben is alkalmazhatóak tetejező és oldalazó vágásra.

metszőgép

ID DAVID alternáló szerkezetű metsző

Szőlészeti előmetszőink metszésre, vágásra és a szőlővenyigék eltávolítására alkalmazhatóak a kordonhuzal közül. A vágóegység a kordonhuzalok között dolgozik anélkül, hogy rongálná azokat és automatikusan nyitja a vágóegységet és kikerüli a kordonoszlopokat. Az eszköz teljesen hidraulikus hajtású, melyet a traktorkabinból vezérelhetünk.

Nyesedékkezelésre lengőkalapácsos mulcsozókat kínálunk, melyek a traktor hátsó hárompontjára vagy fronthidraulikára is szerelhetünk. 0,8 m munkaszélességtől egészen 3 m munkaszélességig tudunk gépet biztosítani (márkafüggő), fix és mechanikus oldalállítású, hidraulikus oldalazó, paralelogramma függ. oldalazó, ill. gyűjtőtartályos gépeket forgalmazunk.

nyesedék

Egyes modelleknél cserélhető csak a vágóél

A témában kétféle gyártó magas minőségű – anyagfelhasználásában csúcstechnológiát képviselő – termékeivel foglalkozunk: az olasz Falc és a holland Perfect. Mindkét cég extra erős kalapácsegységeket használ, melyek anyagminősége páratlan, s olyan innovatív műszaki megoldásokat kínálnak, melyek nagyban megkönnyítik a felhasználók dolgát. Ilyen megoldás például, hogy a felhasználástól függően, különböző súlyú kalapácsokat alkalmazhatunk, és hogy egyes modelleknél CSERÉLHETŐ CSAK A VÁGÓÉL, nem kell a komplett kalapácsegység eltávolításával bajlódni. Így ezeknek a gépeknek jelentősen előnyösebb az üzemeltetési költsége.

A Perfect gyártó modelljei közül javasoljuk a BG2/BK2, KG/KK, BGM/BKM gépeket. A Falc gyártó termékei közül javasoljuk a gyűjtőtartályos Solex venyigezúzót, Condor illetve Zenit sorozatot.

Az Agroinform.hu Piacterén több tízezer apróhirdetés között válogathatsz, köztük rengeteg kertészeti gépet is találsz.

Ne feledkezz meg új nyereményjátékunkról sem! Adj fel hirdetést a Piactéren és nyerj Xiaomi okostelefont!

Fórum rovatban pedig kérdezhetsz a többi gazdától és megoszthatod saját tapasztalataidat bármilyen agrártémában.