Beköszöntött az ősz. Szeptember első napjaiban tovább mérséklődik a hőmérséklet, enyhül a nyári meleg. Már nem megy 30 °C fölé a hőmérő higanyszála. Felhős, néhol csapadékos időjárásra számíthatunk. A már eddigiekben érkezett nedvesség hatására a relatív páratartalom és a nedvességborítottság időtartama is növekedett, így nagyobb az esély a gombás betegségek kialakulására és terjedésére.

Jelen vannak az almásokban a betegségek

Az almásokban a gyümölcsök többnyire elérték a fajtára jellemző méretet és színt. Nincs sok hátra a szüretig. A forró nyár során az öntözés kulcskérdés volt a jellemző gyümölcsméret eléréséhez, így annak hiányában csak apró gyümölcsöt lehet szüretelni.

A betegségek jelen vannak az ültetvényekben (lisztharmat - Podosphaera leucotricha, varasodás Venturia inaequalis), de a gyümölcsöt kevésbé veszélyeztetik. Nagy általánosságban közepes fertőzöttséget értek el.

alma

Az almamoly lárvái által károsított gyümölcsök száma még mindig emelkedik – fotó: Lepres Luca

Az almamoly (Cydia pomonella) még mindig aktív, de összességében már csökkenő egyedszámmal rajzik. A lárvák által rágott gyümölcsök száma ezzel szemben folyamatosan emelkedik, ezért szükséges lehet egy záró kezelés ellenük. A permetezést a tervezett szüret időpontjához igazítsuk, hogy a szedés idejére az élelmezés-egészségügyi várakozási idő leteljen.

Adama

Az őszibarackot, nektarint és szilvát veszélyezteti a moníliás gyümölcsrothadás

Az őszibarack, a nektarin és a szilva betakarítása a végéhez közelít. Egész tenyészidőszakban nagy számban repült a szilvamoly (Grapholita funebrana), és ennek megfelelően a molykár is jelentős.  A moníliás gyümölcsrothadás (Monilinia laxa, M. fructicola) is fellép, az eddigi szárazságban kevésbé fertőzött, de a csapadékosabb, nedvesebb körülmények most elősegítik a betegség terjedését.

Az őszibarack és a nektarin termését a keleti gyümölcsmoly (Grapholita molesta) károsította, és sérüléseket okoz a darazsak (Vespula spp.) és a poloskák (Nezara viridula) kártétele is, ami újabb felület a gyümölcsrothadás támadásához.

Csonthéjasokban fontos az őszi lombvédelem

A csonthéjas gyümölcsfák lombozatán erősödik a blumeriellás (Blumeriella japii) és a sztigminás levéllyukacsodás (Stigmina carpophyla), fertőzése és találni polisztigmás levélfoltossággal (Polystigma rubrum) fertőzött szilvafákat is. Ennek következménye a korai levélhullás, melyet a jövő évi termésdifferenciálódás érdekében jobb, ha megelőzünk. Érdemes a letermett fákat őszi lombvédelemben részesíteni.

Szőlőben fertőzést okoz a lisztharmat

A szőlőben tart a szüret, már több korai fajta betakarításra került. A lisztharmat (Uncinula necator) közepes (néhol erős) fertőzést okozott az ültetvényekben, ami a bogyókat is érintette.

szőlő

Nedves körülmények között gyorsan megtelepedik a szürkepenész a szőlőfürtön, főleg a vékony héjú fajtákon – fotó: Lepres Luca

A bogyók duzzadásával a héj vékonyabbá vált, plusz a gomba bevonata miatt a bogyók kirepednek. A nedves körülmények között gyorsan megtelepszik a szürkepenész (Botrytis cinerea) a vékony héjú, sebzett vagy felrepedt bogyókon, és elindul a rothadásos folyamat. Főleg a tömöttebb fürtszerkezetű fajtákon okozhat ez problémát (pl. sárgamuskotály).

A cukorfok jelenleg még nem megfelelő a bogyók aszúsodásához. A peronoszpóra (Plasmopara viticola) a tenyészidőszakban nem tudott fertőzni, hisz a kórokozó számára kedvezőtlenek voltak a körülmények. Most viszont változott a helyzet, több nedvesség van a lombozatban, ami előidézte a peronoszpóra késői fertőzését. A termésre ez már nincs hatással. Főképpen a hónaljhajtásokon, új részeken fertőz, de a jövő évi induló fertőzéshez még megfelelő mennyiségű telelő képletet termelhet.

paradicsom

Vándorpoloska-lárvák lepik el az érő paradicsomot – fotó: Adama

A gyapottok-bagolylepke a kukoricaszemek érése miatt lassan más táplálékot kell hogy keressen. Elsősorban a paradicsom, paprika van veszélyben, de akár a virágzó muskátlin is megtelepedhet.

A vándorpoloskák (Nezara viridula) rendkívül polifág faj lévén tömegesen károsítják a zöldségnövényeket. A paradicsomon és a paprikán tucatjával szívogatnak a fejlődő lárvák.

Ha még több, növényvédelemmel kapcsolatos hírre, szakcikkre vagy kíváncsi, kattints ide.
Ingyenes növényvédőszer-keresőnket megtalálod ide kattintva.