Az idén főleg a májusi cserebogarakkal találkozhatunk Óbudán. Talán a legveszedelmesebb a fajtársai között! A lombkártétele is jelentős de az igazi kárt a gyökerek megrágásával okozza. A gyümölcsfák esetében a gyökérszinten károsító pajorok ellen nincs megoldás, csak a repülő imágókat tudjuk gyéríteni. Soktápnövényű (polifág) faj.

A májusi cserebogár lombkártétele is jelentős de az igazi kárt a gyökerek megrágásával okozza – fotó: Zsigó György

A vadgesztenyék hét eleji permetezésénél 20-30 bogár is lehullott a munkát követően néhány percen belül, a Mospilan 20 SG kontakt hatását bizonyítva ezzel. A növényvédő szerek adatbázisában megtalálható a Decis hatóanyagát tartalmazó Deltamot, amelyet a bogárfajok ellen is engedélyeztek – a szer a piretroidokhoz tartozik.

Már látszanak a gubacsképző atkák tünetei, a diólevél fotója április 28-án készült. Inkább csak ijesztőek, de a házikertekben nem túl veszélyesek a gubacsképzők. Ahol tavaly nagyon zavaróak voltak a dióban, a szőlőben, ott a fiatal gubacsokba állítólag még behatolnak egyes atkaölők – például a Nissorun 10 WP vagy a Flumite 200.

Gubacsképző atkák tünetei diólevélen

„Most a kórokozók támadása várható, visszatér a tafrina, megjelenik a monília, terjed az almafa lisztharmat, s a varasodás is veszélyeztet – félek, hogy visszatér az erwinia is. A levéltetvek majdnem mindenen megjelentek már (cseresznye, szilva, kajszi, rózsa, dísznövények).” – az idézet Tóth Miklós kollégától származik. Ennél pontosabban nem is lehetne leírni a jelenlegi helyzetet. Egy kevéske esőt kaptunk és hűvösre fordult az időjárás, ami kedvez a tafrinának és a moníliának.

A képen egy már permetezett, mégis levéltetves őszibarack hajtás fényképe látható április 30-án

Készülni lehet a sziromhullás utáni permetezésre is. A varasodásnak még egy kis meleg kell de a lisztharmatra érzékeny almatermésűeknél máris kezdhetnek valamelyik felszívódó (szisztemikus) gombaölővel. Ilyen a Score 250 EC (és névváltozatai az Agria Difenokonazol, az Alfa-Solo, a Difcor 250 és 250 EC, a Difcor 250 EC, a Difo 25 EC és a Yerupaja) a Topas 100 EC (és a névváltozatai a Topase, a Penco 100 EC és az Agria Penkonazol), a Dagonis és a Cyflamid. Ezeket a beszáradásuk után már nem mossa le az eső, viszont felhígulhatnak a gyorsan növekvő növény testében.

Amennyiben hirtelen megugranak a növények, akkor a sűrűbb permetezési fordulókkal dolgozzanak. Fajtától, időjárástól függően akár több ismétlésből is állhat ez az úgynevezett szisztemikus blokk. A biotermesztőkhöz hasonlóan a kénes gombaölőkre is hagyatkozhatunk, de csak óvatosan, mert a gyümölcsöket a viaszosodásig megperzselhetik. A diónagyságú termések már ellenállóbbak. Kontakt szerek, lemosódhatnak. De aki eső után ismételni tudja a kezelést, az ezzel is védekezhet.

Zsigó György, Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Növényvédelmi előrejelzésekért, növényvédelemmel kapcsolatos hírekért, részletes rajzási táblázatokért és a teljes hazai növényvédőszer adatbázisért kattints az Agroinform.hu/novenyvedelem oldalra.