Megjelent a Magyar Államkincstár 14/2023. (II. 22.) számú közleménye a szőlőültetvényeken megvalósuló növényegészségügyi védekezés támogatásáról szóló 9/2016. (II. 15.) FM rendelet alapján a 2023. évi „Támogatási kérelem" benyújtás feltételeiről.

A szőlőültetvényeken megvalósuló növény-egészségügyi védekezés támogatásáról szóló 9/2016. (II. 15.) FM rendelet alapján a növény-egészségügyi megelőzés támogatásához a szőlőtermelő és a támogatás igénylésére felhatalmazott termelői szerveződés támogatási kérelem benyújtására, majd a Magyar Államkincstár által befogadott kérelemben foglaltak szerint

a védekezési időszakban a szőlőültetvényen kijuttatott növényvédő szer vételárához vissza nem térítendő támogatás igénybevételére jogosult.

A kérelmet március 1. és március 31. között lehet benyújtani elektronikusan (Elektronikus kérelemkezelés → Piaci intézkedések → Nemzeti támogatások → A szőlőültetvényeken megvalósuló növényegészségügyi védekezés támogatása – Támogatási kérelem)

A fitoplazma fertőzést terjesztő amerikai szőlőkabóca elleni védekezésre a tárgyévre vonatkozóan engedélyezett, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal  által működtetett növényvédő szerek adatbázisában szereplő rovarölő szerek listája elérhető a NÉBIH honlapján.


Igényelhető támogatás: a támogatás összege maximum 12 000 forint hektáronként, azzal, hogy a nem körülhatárolt területen található borszőlő, csemegeszőlő és kísérleti szőlőültetvény, valamint a NÉBIH által standard kategóriájúként elismert és nyilvántartásba vett nemes és alany szaporító alapanyag esetén kérelmenként maximum 240 000 forint. A támogatás mértéke a kijuttatott növényvédő szer vételárának 75%-a.

Indexkép: Pixabay