Változnak az idők, ami manapság a szó szoros értelmében is igaz, hiszen a klimatikus viszonyok erőteljes módosulása már önmagában is nagy kihívást jelent az agrárium és a kertészet területén. De emellett – és ezzel összhangban – változnak a kereskedői és fogyasztó elvárások is.

Manapság már alapkövetelménnyé vált a fenntartható gazdálkodás és a természetes technológiák alkalmazásának elve.

Mindez komoly kihívás elé állítja azokat az agráripari és kertészeti vállalkozásokat, amelyek az új követelményeknek megfelelve kívánnak nyereséges gazdálkodást folytatni. Ehhez nyújt jelentős támogatást a műtrágyaipar előremutató fejlesztése, a precíziós tápanyag-gazdálkodást biztosító, burkolt műtrágyák megjelenése; amelyeket, a divatos kifejezéssel élve, akár „okos műtrágyák”-nak is hívhatunk azért, mert egyszerre akár több megoldás együttes alkalmazásával is segítik a termelők munkáját.

műtrágya

A burkolt műtrágyák alkalmazása lehetővé teszi a nyereséges, egyben környezetkímélő gazdálkodást.

A szabályozott tápanyagleadási technológia lényege egy fizikai burkolat, amely elősegíti a tápanyag-felhasználás hatékonyságát. A vízoldható műtrágyaszemcsék speciális burkolattal vannak körülvéve, amely megakadályozza, hogy a feloldódott műtrágyaoldat azonnal a talajoldatba jusson. A négylépcsős hatásmechanizmus keretében így:

• Első lépésben a talajban lévő nedvesség egyszerű diffúzióval bejut a burkolaton belülre, ahol a műtrágyaszemcsék tökéletesen feloldódnak. 
• A feloldódott ásványi anyagok ezután a magas ozmotikus nyomás révén elkezdenek kifelé préselődni a burkolaton kívülre, miközben a térhálós szerkezetű anyag féligáteresztő hártyaként viselkedve csak lassan engedi feltáródni a tápanyagokat.
• A kiáramlás időtartama a burkolat vastagságától függ, és akár több hónapig is tarthat. Mivel a burkolat áteresztő képessége függ a hőmérséklettől, ezért melegebb talajhőmérséklet esetén a feltáródás intenzitása nagyobb, mint hideg talajnál, így a tápanyag kiáramlása gyorsabb lesz.
• A folyamat végén a talajban már csak az üres héjak maradnak, melyek anyaga később lassan szétesik.

műtrágya

Nagyításhoz kattintson a képre.

A burkolt műtrágyák jelentőségének megértéséhez érdemes felidézni a hatékony műtrágyázás három legfontosabb alapelvét is: 
• a legjobb műtrágya alkalmazása
• a legalkalmasabb időben
• a legmegfelelőbb dózisban.

A szabályozott tápanyagleadású, burkolt műtrágyák használatával pedig mindhárom fontos kritérium is megvalósul ebből. Egyrészt azért, mert ezek a műtrágyák kizárólag gondosan válogatott, tiszta alapanyagokból készülnek, másrészt azért, mert vízoldhatóak, és rendkívül hatékonyak azáltal, hogy a teljes tenyészidőszak alatt a növények rendelkezésére állnak, így egyszerre garantálja az egészséges növényfejlődést, az egyöntetű növekedést és az optimális terméshozamot. Így pedig

a műtrágya egyszeri kijuttatásával a felülkezelésre fordított idő és a munkaerő tekintetében egyaránt jelentős megtakarítás mellett is optimális mértékű, célzott tápanyag-utánpótlás valósítható meg.

Különösen azoknál a kultúráknál hozhat ez jelentős bevételnövekedést, ahol a többszöri kijuttatás ember-, illetve gépigényét meg lehet spórolni, vagy ahol nem lenne gazdaságos a kijuttatás a beállt növényállományban (taposási kár). Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, a legkülönfélébb igényekhez igazodó, speciális bevonatú, burkolt műtrágyafajták a tápanyagok, a műtrágyaszemcsékből az adott növény igényeihez igazodó ütemben válnak elérhetővé.

műtrágya

Főleg azoknál a kultúráknál hozhat jelentős bevételnövekedést használatuk, ahol a többszöri kijuttatás ember-, illetve gépigényét meg lehet spórolni.

A bevonat a hőmérséklet alapján folyamatosan szabályozza a hatóanyagok felszabadulását, amely így néhány héttől akár 8-9 hónapig is kitolhatja a hatástartamot.

A különböző burkolattípusok széles választékot kínálnak a rövidebb, illetve hosszabb tenyészidejű kultúrák alaptrágyázásához.

Némely burkolt műtrágya ahhoz is igazodik, hogy milyen növény esetében és milyen hőmérsékleti, illetve talajviszonyok között kerül sor a felhasználásra. Ezt a burkolat anyagának, vastagságának változtatásával, illetve a burkolt tápelemek arányával és mennyiségével érik el. Ezáltal a tápanyag feltáródása maximálisan igazodhat a növény igényéhez, hiszen magasabb hőmérsékleten a növényi életfolyamatok is gyorsabbak, ezért ilyenkor több tápanyag is jut a növények gyökereibe, míg alacsonyabb hőmérsékleten kevesebb ásványi anyag táródik fel. Hűvösebb körülmények között a burkolaton kívül található tápanyagok kioldódása válik hangsúlyossá, míg magasabb hőmérsékleten a burkolt tápanyagokból jut több a gyökérzónába.

A másik nagyon fontos előny, hogy a burkolt tápelemek a szezon végén is rendelkezésre állnak, nem mosódnak ki a gyökérzónából, mert a burkolat megvédi őket ettől, még nagy mennyiségű esőzés vagy rendszeres öntözés esetén is.

kép

Összességében tehát úgy képzelhetjük el a tápanyag adagolását, mintha folyamatosan, minden pillanatban, lassan csepegtetve juttatnánk tápoldatot a növényeink gyökereihez. Ezáltal pedig

kevesebb hatóanyag is jóval hatékonyabban táplálja növényeinket,

és ez alól még a könnyen kimosódó nitrogén (N) sem kivétel.

Az előre kiszámítható hatástartamú, előre ütemezett tápanyag-utánpótlás nagy előnye, hogy a gyökerek közelében akár a növény teljes növekedési periódusa alatt szabályozott marad a tápanyagszint, ami elsősorban azért fontos, mert így a fiatalabb növények nem károsodnak és nem szenvednek a magas sótartalom miatt, miközben a már idősebb növények még a műtrágya hatástartamának végén is elegendő tápanyaghoz jutnak.