Az Orosz Mezőgazdasági, Halászati és Élelmezésügyi Minisztérium tájékoztatása szerint 2020. április 28-ig az üvegházakban 389 300 tonna zöldséget takarítottak be, ami 29,4 százalékkal meghaladja a 2019. évi azonos időszakban mért mennyiséget – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

zöldségtermés

Öt év alatt 1100 hektár új üvegházat telepítettek – fotó: Pexels

A Minisztérium üvegházi zöldségekből rekordtermésre számít, amely akár elérheti az 1,25 millió tonnát, 9,6 százalékkal meghaladva a tavalyi mennyiséget. Az elmúlt öt évben Oroszországban 1100 hektár új üvegházat telepítettek. A fejlesztés összhangban van az oroszok azon törekvéseivel, hogy önellátóvá váljanak a zöldség-ellátás területén. Jelenleg az ország uborkaigényének 90 százalékát és a paradicsom szükségletük 60 százalékát tudják megtermelni.

A 2014 augusztusában bevezetett, az európai gyümölcs- és zöldségtermékekre vonatkozó vétó várhatóan ez év december 31-én lejár, ezért az EU-s tagállamok  gyümölcs- és zöldségtermesztő szövetségei felkérték az Európai Bizottságot, hogy kezdjen tárgyalásokat az orosz piac megnyitásáról. Azonban a fejlesztéseknek és más országok – például Törökország vagy Marokkó – jelenlétének megerősödése miatt az orosz piac valószínűleg nem fog felvenni annyi importzöldséget és gyümölcsöt, mint a korlátozás előtt.