Az egyik Győr-Moson-Sopron megyei termelő szerint alapvetően azért fordulnak egyre inkább a szedd magad felé, mert szinte lehetetlen munkaerőt találni a betakarításhoz. "Ráadásul a barackot, ha leszedem, utána piacosítani kell, azaz ki kell válogatni, csomagolni, ez mind plusz költség, amit viszont a kereskedő már nem hajlandó megfizetni. Szabályozott körülmények között, sokat vitatkozva a szedőkkel a szedd magadot választottuk, mert ehhez felügyelőként egy ember szükséges, a szedéshez viszont kellene 6-8" – mondta kérdésünkre a termelő.

Nehézségek a szedd magad koordinálásában

1. Nem feltétlenül vigyáznak a fákra, az ültetvényre a szedők

Egy idénymunkás megfelelő betanítás és fogékonyság esetén megbízhatóan tud dolgozni, jó esetben vigyáz a fákra (bár a "gyorsan sokat szedni" - elv miatt pont az ellenkezője is előfordulhat). A szedd magad azonban más helyzet. Az ültetvény megóvása eper esetében egészen kritikus helyzeteket tud eredményezni, mert a szedd magadra érkezők sok esetben nem figyelnek oda arra, hogy ne tapossák le a növényeket.

Olyan is előfordult már, hogy elkezdték rázni a barackfákat a szedők, ami komoly károkat okoz, sokszor vezet az ágak letöréséhez.

2. Kiválogatják a szedők a gyümölcsöt

Az is sokszor gond, hogy a szedők nem veszik figyelembe azt, hogy a megadott ár nem csak a legnagyobb méretű gyümölcsökre vonatkozik, hanem vegyesen szedve, azaz egy bizonyos sorban minden érett szamóca leszedésére.

Ha csak a legnagyobbat válogatja ki a szedő, akkor az utána érkezőnek már csak a kicsik maradnak, ami valljuk be, igazságtalan.

A barackkal is vannak hasonló gondok: nagyon sokan nem akarják felszedni a földre hullott gyümölcsöt, pedig lekvárnak az a legjobb, hanem inkább a félérettet szedik a fáról, amiből viszont nehéz jó lekvárt készíteni. Az a gyümölcs, amit pedig mindenképpen jó lett volna hasznosítani, kárba veszik.

3. Akkor szedik, amikor ráérnek, nem akkor, amikor az érettség szempontjából ideális

A termelő a szamóca szedd magaddal idén sajnos elég rosszul járt, ugyanis 3 tonna eper rothadt el a földön amiatt, hogy hétvégén esett az eső. A szedd magadosok hétköznap nem érnek rá, így nem amikor lehetett volna, nem szedték a gyümölcsöt, a hétvégi nagy eső viszont tönkretette a termést.

szilva

A szedd magad során érdemes megfogadni a termelő tanácsait – Fotó: Shutterstock

A szedd magad akciók előnyei

Természetesen a szedd magad nem véletlenül lesz egyre népszerűbb, ennek hátteréről a most kiadott sajtóközleményünkben is írtunk.

  • Olcsóbban tudnak gyümölcshoz jutni a fogyasztók. Most készült felmérésünk adatai szerint a szedd magadban érintettek 66 százaléka becsülte úgy, hogy ilyen módon több mint 25 százalékkal szerezte be olcsóbban az adott gyümölcsöket, mintha piacon vagy üzletben vásárolta volna azokat.
  • Kevesebb munkaerővel meg lehet oldani a betakarítást.
  • A termelő magasabb áron tud értékesíteni ahhoz képest, mintha felvásárlónak adná el a gyümölcsöt.

Egy pest megyei termelő szerint, akik szedd magad akcióban vesznek részt, tudatosak, van bennük egyfajta természet iránti tisztelet. Náluk visszajáró vendégek vannak, akik már tudják, mit, hogyan érdemes és szabad csinálni. Szerinte leginkább a nagyméretű szedd magad kertek koordinálása során akar több gond a szedőkkel, viszont nagyobb méretben már inkább a felvásárlónak való értékesítés jöhet számításba.

Aktuális: Itt a nagy országos szilva szedd magad lista! 2022

A legnagyobb baj mégsem az értékesítés, hanem a csapadékhiány és a tavaszi fagy

A megkérdezett termelők szerint ugyan akadnak kihívások az értékesítéssel, legyen szó akár szedd magadról, akár felvásárlónak való eladásról, de legnagyobb baj mégis az, hogy kevés a termés. Sokan küzdenek azért, hogy valahogyan vizet juttasanak a fákhoz, mert ami tavasszal nem fagyott el, az a fa most a borzalmas vízhiány miatt érés előtt "eldobja" a gyümölcsöt. Érdemes elolvasni a korábban készült összefoglalóinkat a hazai gyümölcshelyzetről:

Az olcsó gyümölcs korszakának végleg leáldozott

Drasztikus átalakulást kényszerít ki a klímaváltozás a gyümölcságazatban