Ezeket a színeket a régiek természetes anyagokból, növényekből nyerték, s ezekkel festették a fonalakat, soha nem fakulóan őrizve a természet eredeti színeit. A kémiai úton előállított kátrányfestékek olcsóbb és változatosan harsogó színei kiszorították a természetes festékek használatát. Igaz, ezek idővel kifakulnak, de ez a felhasználásukkor még nem derül ki…

A természetes anyagok, a gyapjú, a len, a hernyóselyem iránti igény az utóbbi időben megnövekedett, hiszen viseletük jóval kellemesebb, mint a műszálasoké. Érdemes ezeket a természetes anyagokat növényi eredetű festékkel színezni, mert szebbek, tartósabbak, s nem utolsó sorban környezetbarátok. A ruházaton kívül – amibe a bőr színezése is beletartozik – az egyéb használati tárgyak festésére is használhatjuk ezeket a növényeket.
  
De, hogy mondandómat ne színezzem mesterségesen tovább, inkább felsorolok jó néhány könnyen beszerezhető festőnövényt. A legkönnyebben a vöröshagymához juthatunk hozzá. A sárga színt adó növények közül érdemes kipróbálni az égerfát, a cserszömörcét, a mezei mustárt, a szalmagyopárt és a rekettyét. Barna és fekete színt a dió és a tüdőfű szolgáltat. A báránypirosító, a buzér a vörös színt adja. S, végezetül ha kékre szeretnénk festeni valamit, akkor a nálunk is könnyen termő csüllenget válasszuk!
 
Győrffy Sándor