Idén is szükséghelyzeti engedélyt adott a NÉBIH az etiléntermelést gátló növekedésszabályozó szer forgalomba hozatalára – írja a fruitveb.hu.

alma

A növekedésszabályozó szer hatékonyságáról és szelektivitásáról a kérelmező köteles elektronikus úton adatokat szolgáltatni – fotó: pixabay.com

"A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, mint elsőfokú élelmiszerlánc-felügyeleti szerv, (a továbbiakban: engedélyező hatóság) a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB), (1119 Budapest, Mohai út 38.) ügyfél kérelmére indult hatósági eljárásban meghozta az alábbi HATÁROZATOT.

Az engedélyező hatóság a fenti ügyfél kérelmére a Magyarországon nem engedélyezett Harvista 1,3 SC (gyártó: AgroFresh INC, Amerikai Egyesült Államok) etilén termelést gátló növekedésszabályozó szer szükséghelyzeti forgalomba hozatalát és felhasználását Magyarország egész területén alma kultúrában 300 hektáron és körte kultúrában 50 hektáron földi permetezéses kijuttatással 2024. július 1-től 2024. október 28-ig engedélyezi.

A készítménnyel kezelt termék csak Magyarország területén kerülhet forgalomba.


körte

A készítmény kizárólag a területileg illetékes kormányhivatal jóváhagyásának (adatlap) birtokában vásárolható meg – fotó: pixabay.com

Felhasználható a termelők saját felelősségére:

  • A Harvista 1,3 SC felhasználható alma és körte kultúrában az idő előtti gyümölcshullás megakadályozására, a termés minőségének javítására 8,75-11,7 l/ha dózisban 400-1000 l/ha permetlé mennyiséggel.
  • A készítmény ugyanazon a területen egy alkalommal használható.
  • A készítményt a szedésérettség előtt 3-21 nappal kell kijuttatni, közepes cseppmérettel, kizárólag az adagolásra alkalmas befecskendező rendszerrel ellátott földi permetezőgéppel.
  • Virágzó kultúrákban vagy mézharmat és virágzó gyomnövények jelenléte esetén, illetve, ha a területet bármely okból a méhek látogatják, kizárólag méhkímélő technológiával juttatható ki. Ilyenkor a védekezés csak a méhek repülési időszakának befejezését követően, legkorábban a csillagászati naplemente előtt egy órával kezdhető meg. A kezelést 23 óráig be kell fejezni, illetve 23 órától a következő nap alkonyatáig szüneteltetni kell.

A növekedésszabályozó szer hatékonyságáról és szelektivitásáról a kérelmező köteles elektronikus úton az alábbi linken elérhető táblázat kitöltésével (Adatbekérő növekedésszabályzókhoz) adatokat szolgáltatni (kijuttatás helye, kezelési információk, alkalmazástechnikai adatok, hatékonysági és szelektivitási adatok kultúránként legalább 2 területről) – olvasható a fruitveb.hu cikkében.

Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap

Almában és körtében előírás szerinti felhasználás esetén az élelmezés-egészségügyi várakozási idő: 3 nap.

Forgalmazási kategória: I.

Az ügyfél köteles a termelők által megvásárolt készletekről szóló jelentésében a területen szerződött növényorvos által kitöltött és a területileg illetékes vármegyei kormányhivatal által jóváhagyott adatlapokat és az ezekről készített összesítő táblázatot az engedélyező hatóság részére megküldeni a kisfaludyd@nebih.gov.hu email címre. A táblázatnak tartalmaznia kell a területen szerződött növényorvos nevét, a település pontos nevét, a kezelt terület méretét (ha) kultúrára lebontva.

A készítmény kizárólag a területileg illetékes kormányhivatal jóváhagyásának (adatlap) birtokában vásárolható meg. A kezelések csak az illetékes élelmiszerlánc-felügyeleti szerv által jóváhagyott területeken hajthatók végre.

A hatóság az adatszolgáltatásra kötelezettel szemben 15 napos „türelmi időt” adhat.

A szükséghelyzeti engedély teljes szövege erre a LINKRE kattintva olvasható.