Ha sok árut kell szállítani vagy tárolni, előbb vagy utóbb mindenképp felmerül a kérdés: melyek lesznek a legjobb tárolók erre a célra? A fa vagy műanyag ládák esetében számos szempontot kell figyelembe venni, hogy hosszútávon is elégedettek legyünk döntésünkkel – cikkünkben áttekintjük az egyes típusok előnyeit.

műanyag tárolókonténer

A műanyag konténerek élettartama sokkal magasabb, mint a fa változatoké – fotó: schoellerallibert.com

A tárolók élettartama

Talán nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy egy műanyag konténer élettartama sokkal magasabb, mint a fa változatoké. Tény, hogy a fa tárolók tovább bírják, mint például a kartondobozok, azonban néhány használat után elkezdenek deformálódni és gyengülni, különösen extrémebb körülmények között. Szinte minden tárolóegységben van ugyanis némi páratartalom, ami meglehetősen nagy problémát jelent a faládák számára. Az ellenálló műanyagból készült konténerek esetében ilyen korlátokkal nem kell foglalkozni – a sűrű polietilénből (HDPE) készült Schoeller Allibert tárolók például 10 évig is képesek gond nélkül ellátni feladatukat.

Mennyi súlyt képesek megtartani?

Következőnek érdemes átgondolni azt, hogy mennyi megengedett súllyal rendelkezzenek a tárolók. A nagy teherbírásra tervezett műanyag csomagolások a fa típusokkal szemben több száz kilogrammot is elbírnak minden probléma nélkül – és akkor még nem beszéltünk az egyes csomagolások egymásra halmozásáról. A Schoeller Allibert Magnum Optimum plasztik konténerekben akár fél tonnányi árucikket is tárolhatunk, emellett 10 egységnyi magasságban rakásolhatók, miután az egyes tárolók 1100 kg-ig terhelhetők.

Mennyi pénzt kell rájuk költeni?

Végezetül talán az egyik legfontosabb szempont választáskor, hogy mennyi pénzt kell majd rááldozni a tárolókra. Kétségtelen, hogy a fa csomagolások kezdeti beruházási költségei alacsonyabbak, mint a műanyag konténerek esetében. Azonban ne feledjük, hogy előbbiekre korántsem lehet annyi ideig számítani, mint a plasztik változatokra.

A faládákhoz ugyan olcsóbban hozzájuthatunk, azonban gyakran kell majd őket pótolni, így hosszútávon minimálisra redukálódik a két megoldás közötti anyagi különbség. Nem is beszélve arról, hogy a műanyag tárolók típustól függően más módon is segíthetnek faragni a vállalati kiadásokból – az összecsukható konténerek például jelentősen (akár 30%-kal) csökkenthetik a visszutas logisztikai költségeket.

A higiénia kérdése

Számos iparágban szigorú higiéniai előírásnak kell megfelelni, ezért fontos, hogy a felhasznált csomagolás megfeleljen a kritériumoknak. A hagyományos faládák szilánkokat hagynak maguk után, emellett vonzzák a rovarokat, ráadásul beisszák magukba a szennyeződéseket is. A plasztik konténer termékek esetében ilyen probléma nem lesz, miután nem szerves anyagról beszélünk: vetélytársánál kevesebb karbantartást igényel, köszönhetően sima belső és külső felületüknek, mindemellett remekül bírják az agresszívebb fertőtlenítési módszereket is. Ha a fenti szempontokat alaposan átgondoljuk, nagy valószínűséggel sikerül majd meghozni a jó döntést a tekintetben, hogy melyik típusú tároló lesz számunkra az ideális megoldás.