A Fülöp-szigeteken növő, de Európában csaknem teljesen ismeretlen, csendes-óceáni mandulának is nevezett pili dió (Canarium ovatum) – magas tápértéke és zsírtartalma révén a 2017. évi, berlini Fruit Logistica kiállításon értékes díjat nyert – olvashatjuk a freshplaza.de hírportálon.

pili-dió

Canarium ovatum, azaz pili dió – fotó: pixabay.com

A díjátadást követően már több mint 30 ország (Dél-Afrikától az arab országokon keresztül Kelet-Európáig) érdeklődött a termék vásárlási lehetőségei iránt. A 20-30 méter magasra (egyelőre többnyire telepítés nélkül) növő fák csúcsosan ovális, kemény héjú, 3,5-6,5 cm hosszú gyümölcse magas arányban tartalmaz ásványi anyagokat (többek között káliumot, vasat, foszfort, kalciumot, mangánt és magnéziumot), valamint fehérjét és zsírokat, ugyanakkor szénhidrát tartalma alacsony.

Ezen túlmenően a dióban valamennyi esszenciális aminosav megtalálható. A gyümölcsnek különösen nagy előnye, hogy évente négyszer szüretelhető.


Mindezek alapján a pili dió a helyi lakosság étrendjének fontos alkotórészét képezi, kiváló energiaforrás és ideális táplálék lehet, különösen a vegán, valamint a cukorbeteg fogyasztók számára.

Magas E-vitamin tartalmára való tekintettel a gyümölcs európai fogyasztása már a közeli jövőben jelentősen növekedhet, ezért több Fülöp-szigeteki vállalat kezdte el annak külföldi forgalmazását és kisebb mennyiséget már Európába is szállítottak, ahol Hollandia lehet az egyik fontos elosztó hely.