Télen különösen figyelni kell a vitaminok pótlására, az egészségmegőrzésre, hogy hatékonyan vehessük fel a harcot a vírusokkal szemben. Vétek lenne nem kihasználni a gyógynövények jótékony tulajdonságait, a gyógyító hatásai ugyanis hatékonyan támogatják a szervezetünket a téli időszakban.

Vírusölő gyógyteák

A legjobb megoldás az olcsó, ámde annál jobb vírus- és baktériumölő gyógynövények, amelyekből teát főzve egész nap támogathatjuk a szervezetünket. A vírusok ellen bevethetjük többek között a vöröshagymát, a fekete bodzát, a kakukkfüvet, a fokhagymát, az édesköményt, a citromfüvet, de akár a zsályát is. Ezek tele vannak nélkülözhetetlen antioxidánsokkal, amik hatékonyan veszik fel a harcot a szezonális betegségekkel szemben.

1. Zsálya

A zsálya a mentafélék családjába tartozó, kesernyés, aromás gyógynövény, amit már régóta alkalmaznak különféle vírusos fertőzések kezelésére. A leveleiben és a szárában található diterpenoid vírusellenes tulajdonságainak köszönhetően segíthet még az AIDS kialakulásáért felelős humán immundeficiencia-vírus 1 (HIV-1) elleni küzdelemben is. Egy tanulmányból az is kiderül, hogy a zsálya kivonat képes gátolni a HIV aktivitását, megakadályozza, hogy a vírus a célsejtekbe jusson.


2. Hagyma

A hagyma ereje senki számára nem ismeretlen. A fokhagyma tradicionális orvosság, amit többek között vírusos fertőzések ellen szoktak bevetni. Egyes kutatások bebizonyították, hogy a fokhagyma kivonat a HPV okozta szemölcsök ellen is hatásos lehet.

Egy kémcsöves kutatás során pedig az is kiderült, hogy a fokhagyma vírusellenes tulajdonságainak révén jó megoldás A és B, a HIV, a HSV-1, a vírusos tüdőgyulladás, valamint a megfázást okozó rhinovírus ellen is. A növény stimulálja az immunsejteket, erősíti az immunválaszt, hozzájárul a vírusos fertőzések elleni védelemhez.

Ami pedig a vöröshagymát illeti, a benne található allicin vegyület antimikrobiális hatású anyag. Ez a hagyma sejtfalainak sérülése vagy aprítása során jön létre és ugyanúgy antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezhet, mint a fokhagyma - írta meg a Sokszínűvidék.

3. Citromfű

A citromra emlékeztető gyógynövényt gyakran használták teákban, de kiváló választás fűszerként is. A gyógyhatásainak köszönhetően megnyugtatja a szervezetet, emellett a kivonata koncentrált forrása lehet olyan potens illóolajoknak és növényi vegyületeknek, amelyek vírusellenes aktivitással rendelkeznek.

4. Gyömbér

Egy jó citromos-gyömbéres tea mindig jó választás a téli időszakban. Magas koncentrációban tartalmaz olyan növényi vegyületeket, amelyeknek köszönhetően hatékonyan vehetjük fel a harcot a vírusos megbetegedésekkel szemben. Olyan problémák ellen is hatásos lehet, mint a madárinfluenza, az RSV, valamint a macska calicivírus (FCV). Emellett tartalmat singerolokat és zigneront, amelyek gátolják a vírusok szaporodását, megelőzik a gazdatestbe történő behatolásukat.

A hagymában található hasznos vegyületek az aprítást követően szabadulnak fel igazán - fotó: pexels.com

5. Édeskömény

A gyógynövény antioxidánsokban gazdag, többek között bővelkedik flavonoidokban és polifenolokban. Ezek segíthetnek a szervezet számára a szabadgyökök elleni védekezésben, amelyek nemcsak gyulladásokat, hanem sejtkárosodást is okozhatnak.

Az édeskömény fűszeresen édeskés, ánizsos aromájú gyógynövény, amely transz-anetolt tartalmaz, így veszi fel a harcot a herpesz vírusokkal szemben is. Kísérletek azt is bebizonyították, hogy az édeskömény erősítheti az immunrendszert, csökkentheti a gyulladásokat, ezzel segíthet leküzdeni a szezonális betegségeket.