A durián jellemzői

A világ legbüdösebb gyümölcseként ismert durián (Durio zibethinus) eredeti előfordulási területe Indonézia szigetvilága volt, de ma már megtalálható Indonézián kívül a Maláj-félszigeten, Indiában, Srí Lankán és Thaiföldön is, és termesztik Afrika keleti részén, Dél- és Közép-Amerikában is. A természetben akár 45 méter magasra is megnőhet, a termesztett változatok azonban csak 10-15 méteresre nőnek meg. Termésének átmérője 15-25 centiméter közötti, súlya 1-6 kg között van. Színe a zöldtől a sárgásbarnáig változik, és számos különböző méretű s alakú tüske borítja.

Terebélyes, örökzöld fákon terem, és miután teljesen megérett, rothadó bűzt áraszt. A bűzös, rothadó szaga ellenére az ízét nagyon jónak, vaníliaszerűnek mondják. Amiben mindenki egyetért a duriánnal kapcsolatban, az az, hogy a szaga elviselhetetlen.

Ezért számos országban szigorúan tilos friss duriánt bevinni nyilvános helyekre (például szállodákba, repülőterekre, hajókra). Szingapúrban a közlekedési eszközökön figyelmeztető táblák tiltják a dohányzást, az ivást, az evést, a gyúlékony áruk szállítását és a durián járműre való felvitelét. Néhány városban több helyen engedélyezett dohányozni, mint duriánt enni, van, ahol közterületeken is tilos a fogyasztása.

A durián jótékony hatásai

A gyümölcsben található aszkorbinsav, béta-karotin, kalcium, zsírok, foszfor, vas, kálium, keményítő, cukor, víz, nátrium, protein, B1, B2, és B3 vitamin és jelentős mennyiségű Omega3 zsírsav. Fehérjetartalma is kiemelkedő, emellett antioxidáns hatást kifejtő flavonoidokat is tartalmaz.

A gyökere, a kérge, a termése és a levelei is hasznosak bizonyos betegségek gyógyításában. Például:

• Segít a vércukorszint kiegyensúlyozásában (de csak bizonyos mértékben fogyasztva!).
Lassítja az öregedést, a gyümölcs rendszeres fogyasztása állítólag frissítő és fiatalító hatású.
• Segít a fertőzések gyógyításában. Ázsiában az emberek megfázásra és más betegségekre fogyasztják. Használják lázcsillapítóként is.
• A benne lévő kálium segít az erek falának és a szívizomnak az erősítésében. Bár zsírban gazdag, mégsem emeli, sőt akár csökkentheti is a koleszterinszintet.
• Jótékonyan hat a vérszegénység ellen.
• Csökkentheti az ingerlékenységet, a stresszt, a szorongást, javíthatja a hangulatot, és még a depressziót is enyhítheti. Segíthet a fáradtság leküzdésében is.
A duriánban található antioxidánsok és egyéb anyagok jót tesznek a bőrnek.
• A levelek és a gyümölcsök főzete gyulladáscsökkentő hatású.
• Sárgaság esetén is sok országban duriánból készült főzetet alkalmaznak.
• Egyes helyeken afrodiziákumként tekintenek rá.

Éppen ezek miatt a jótékony hatásai miatt a gyümölcs rajongói nem törődnek a durián rossz szagával, mert szentül hisznek gyógyító erejében.

Elviselhetetlen szaga ellenére Délkelet-Ázsiában a durián az egyik legértékesebb gyümölcsnek számít, a gyümölcsök királyának is nevezik.

durián

Amiben mindenki egyetért a duriánnal kapcsolatban, az az, hogy a szaga elviselhetetlen – fotó: Shutterstock

Ellenjavallatok

• A durián fogyasztása szigorúan tilos magas vérnyomás és a gyümölcsben lévő bizonyos anyagok intoleranciája esetén.
• Olyan anyagokat tartalmaz, amelyek segítenek az inzulinszint kiegyensúlyozásában, de cukorbetegség esetén tilos nagy mennyiségben fogyasztani, mert nagy mennyiségű cukrot, fruktózt és glükózt is tartalmaz.
Alkohollal kombinálva gyomorpanaszokat, mérgezést és veszélyes vérnyomás-emelkedést okozhat.

Felhasználási módjai

Felhasználása igen változatos. Készül belőle mártás, fűszer, sütemény, befőtt, de van, ahol jégkrémet is készítenek belőle.

Hogyan fogyasszuk?

Akkor a legfinomabb, amikor éppen felvágják. Együk kanállal, hogy a szagát ne szívja magába a bőrünk. És fogyasszuk a szabadban, ne zárt térben...

durián

Délkelet-Ázsiában a durián az egyik legértékesebb gyümölcsnek számít – fotó: Shutterstock

Miért büdös – és muszáj, hogy büdös legyen?

Háromévnyi munka után egy rákkutatókból álló csoport elkészítette a durián genetikai térképét. Megtalálták azt az illatgént, amelynek "köszönhető" a durián  rothadásra emlékeztető szaga. Ez lehetővé teszi, hogy szagtalan vagy enyhébb szagú duriánváltozatot fejlesszenek ki a jövőben, azonban ennek nem mindenki örül! "A durián a szaga nélkül olyan, mint az ember, aki elvesztette a lelkét" – írta egy szingapúri a hírre reagálva.

A kutatók elemzése feltárta, hogy a kén képződése erőteljes a duriánban, ez okozza az elviselhetetlen szagot. Ennek a vadonban fontos szerepe van, ugyanis az erőteljes, szúrós szag magához vonzza az állatokat, melyek megeszik a gyümölcsöt, és a magvait szétszórják.

Veszélyei

A kísérletek azt is bebizonyították, hogy a duriánban található aminosav mennyisége és típusa veszélyes lehet az ember szervezetére nézve.

Azok a patkányok, melyeknek a szervezetébe nagy mennyiségű aminosav került, májkárosodásban és májrákban szenvednek. Az etionin alacsony koncentrációjának immunrendszer-módosító hatása van. Azonban még további kísérletekre van szükség annak megállapításához, hogy káros-e az egészségre a durián fogyasztása. Ugyanis egy 70 kg-os embernek legalább 580 kilogramm etioninban igen gazdag gyümölcspépet kellene elfogyasztania egy nap alatt ahhoz, hogy hatása olyan mérgező legyen, mint az állatkísérletekben.

Érdekességek a duriánról

• Nagyon rövid ideig, évente kétszer virágzik: télen és nyáron. A virág alkonyatkor nyílik, és reggelre lehullik. A gyümölcs ezután kezd kialakulni.

• A duriánt nem szabad leszedni a fáról, mindig várjuk meg, amíg magától lehullik, majd néhány napig érik.

• A duriánültetvényeken dolgozók kemény sisakot viselnek a fejükön, légzőkészüléket az arcukon és speciális védőruhát a testükön.

• A durián termesztése jövedelmező üzlet. A fák körülbelül ötéves korukban kezdenek termést hozni, és 70-80 évig folyamatosan termést hoznak. Egyes fák több mint száz évig is élhetnek és termést hozhatnak! Ráadásul trópusi éghajlaton nincs szükségük különleges körülményekre, csupán minimális műtrágyázásra és gondozásra.

• A durián iránti kereslet folyamatosan nő: az elmúlt egy év során 400%-kal emelkedett. Kínában különösen népszerű: az elmúlt két év során Kína 6 milliárd dollár értékben importálta a gyümölcsöt! Ennek az az oka, hogy már nemcsak ételként, hanem a gazdagságot szimbolizáló ajándékként is tekintenek rá. Kilogrammjának ára általában 20-40 dollár, szezontól függően.