Kertészeti szakértők a közelmúltban felfedezték a kókuszhéjnak üvegházi táptalaj alapanyagként történő felhasználási lehetőségét, amely azóta Európa-szerte gyorsan terjed.

A kókuszhéj növeli a talaj vízvisszatartási képességét

Több tanulmány igazolja, hogy ez az anyag a tőzeghez vagy közetgyapothoz viszonyítva néhány fontos előnyt is biztosít a környezetbarát termesztéshez – írja a hortidaily.com hírportál. A kókuszhéj lehetővé teszi, pl. a talaj tökéletes szellőztetését, és növeli vízvisszatartási képességét.


kókuszdióhéj

A kókuszhéj lehetővé teszi, pl. a talaj tökéletes szellőztetését is – fotó: pixabay.com

Az új rendszer időt, költséget és élőmunkát takarít meg

A belga Lucky Plants vállalat ezekre az előnyökre támaszkodva, „Smarty Coir" néven egy komplett rendszert dolgozott ki különböző üvegházi termesztésre.

Ez tulajdonképpen egy olyan konténer, amely kiváló minőségű, préselt és dehidratált kókuszhéjjal van megtöltve. Ennek a konténernek bármely szabad területére lehet palántákat ültetni, amelyek egy kevés induló öntözéssel azonnal növekedni kezdenek.

Ez a rendszer időt, költséget és élőmunkát takarít meg. Megkönnyíti, többek között a palánták átültetését, amelyet más rendszerekhez, illetve táptalajokhoz képest 5-10-szer gyorsabban el lehet végezni.