Gombabetegségek elleni új technológiák

A szőlőtermesztés egyik legnehezebb feladata a gombabetegségek, így elsősorban a peronoszpóra, lisztharmat és botritisz elleni védekezés. Különösen nehézzé válik, ha célul tűzzük ki, hogy a szintetikus fungicidek felhasználását nagymértékben lecsökkentjük, vagy teljesen ki is iktatjuk. Ekkor marad egy évszázados módszer: az elemi kén és a különböző rézvegyületek alkalmazása. Csakhogy erős fertőzési nyomás esetén e készítmények nem mindig állják meg tökéletesen a helyüket, ráadásul a túl sok réz használata semmivel sem egészségesebb, mint a kémiai fungicideké. A bio szőlőtermesztésben szigorúan korlátozva is van az évenként kijuttatható réz mennyisége, nálunk egyelőre 6 kg/ha/év tiszta réz mennyiségben, de ez az érték pl. Ausztriában csupán 3 kg. De akkor hogyan tudunk hatékony növényvédelmet folytatni a szintetikus fungicidek elhagyása mellett? A válaszhoz nem árt egy kis növényéllettani alapismeret. A növények a kórokozók támadására – hasonlóan az állatokhoz – válaszreakciókkal reagálnak, rezisztenciát alakítanak ki. Sajnos a peronoszpóra és a lisztharmat gyorsabb a szőlő válaszreakcióinál és ezért általában felülkerekedik. Azonban, ha sikerül a növényi rezisztenciát még a kórokozók támadása előtt kialakítani, akkor nyert ügyünk van! Az indukált rezisztenciáért alapvetően felelős anyagok a fitoalexinek. A fitoalexinek képződését serkentő anyagokkal fel lehet a szőlőt készíteni a kórokozók támadására.

Peronoszpóra elleni új készítmény

A német Biofa cég 1989 óta folyamatosan fejlesztett készítményei közül a MycosinVin egy ilyen, rezisztenciát indukáló természetes növénykondícionáló permetszer. A készítmény alapja a timföld, melynek szabad Al ionjai nagymértékben felelősek a növény rezisztenciájának kialakításáért, mindezt fokozandó, a termék különböző növényekből készült kivonatot is tartalmaz. A Mycosin-Vin-re alapozott peronoszpóra elleni technológia gyakorlatilag néhány kiegészítő rezes kezelést jelent, bőven betartva a szigorú 3 kg/ha/év rézlimitet.

Biovédelem lisztharmat ellen

A lisztharmat elleni biológiai védekezésben egy másik terméket használnak a Nyugat-európai bioszőlészek: az Oikomb nevű készítmény egy vízüveget, speciális növényi kivonatot és lecitint tartalmazó kombináció. A szilícium-dioxid tartalmú vízüveg a levelek epidermiszét megerősíti, mechanikai védelmet nyújtva ezzel a lisztharmat támadása ellen. A lecitinnel kevert növényi extraktum pedig a növényben a kórokozóval szembeni rezisztenciát indukálja. A készítmény növényi kivonat összetevője önállóan, nagyobb dózisban alkalmazva még kuratív hatást is ki tud fejteni, ami a legtöbbször megelőzésre alapozott bio módszerek körében ritkaság.

Új anyag a Botritisz ellen

A Biofa cég Vitisan nevű készítménye alkalmas mind a lisztharmat, mind a Botritisz megelőzésére. A termék kálium-hidrogén-karbonát tartalma kettős hatással segít a szőlőnek a kórokozók leküzdésében: egyrészt erősen lúgos kémhatásának köszönhetően fertőtleníti a lomb és a bogyók felszínét, másrészt kálium tartalma növeli a növény ellenálló képességét.

A német ökológiai és integrált szőlőtermesztésben már elterjedten alkalmazott komplex technológiát 2006-2007-ben Dél-Morvaországban, a Mikulovi borvidéken is kipróbálták. A kísérleteket Dr Uve Hoffmann a híres bioszőlő termesztési szaktanácsadó felügyelte. Az eredmények magukért beszélnek: közel 30 szőlészetben a Mycosin-Vin-re, Oikomb-ra, illetve rézre és kénre alapozott technológia ugyanolyan eredményt mutatott, mint a nagy növényvédőszer gyártók technológiái. A rendkívül pozitív eredmények alapján 2008-ban több komoly hazai borászat is érdeklődik a technológia iránt, így idén Magyarországon is elkezdődnek az engedélyezési vizsgálatok a német biofungicidekkel.