A borókaszú az elmúlt időszakban egyre nagyobb veszélyt jelent az örökzöldekre, írja az edenkert.hu. A cikkben azt írják, hogy az elmúlt két aszályos évben nagyon sok örökzöld legyengült, ami könnyű célponttá teszi őket a kártevőkkel szemben. Az idei esős évben ráadásul gyorsan szaporodnak a rovarok.

A borókaszú nem kíméli a tuját, az aszály és az esetleges tápanyag-hiány miatt legyengült növények pedig nem képesek ellene védekezni, mert kevés gyantát termelnek.

A borókaszú jelenlétének első tünete a hirtelen elsárguló és lecsüggedő ágak. Az érintett ágakat azonnal érdemes leszedni és elégetni, mert a borókaszú patogén gombafajokat is terjeszthet.

borókaszú pusztítja a tuját

Borókaszú (Phloeosinus aubei) – Fotó: Shutterstock

A megelőzés a legfontosabb

A védekezés módja elsősorban a megelőzés, tehát nem szabad hagyni, hogy száraz, tápanyaghiányos környezet alakuljon ki. "Mindig a talajra fókuszálj, mert a növény az talajból nyeri az élethez fontos összetevőket, a tápanyagot. Jó kondícióban lévő növény védi önmagát" – olvasható a cikkben megszólaló kertészmérnök tanácsa.


Természetesen van lehetőség felszívódó hatóanyag-tartalmú rovarirtó szerek használatára is, bár a kezelés hatékonysága kérdéses, nehéz elkapni a borókaszú rajzását.

A tujákat pusztító kártevőkről korábban ebben a cikkben írtunk:

Új felfedezés! Ez állíthatja meg a hírhedt tujagyilkos pusztítását

Indexkép: Shutterstock