A tavasz beköszöntével megjelennek a cirpelő madarak, hosszabbodnak a nappalok, nyílnak a virágok, a medvehagyma, aztán jönnek az első gombák is. Az erdők vastag avarrétegei alól előbukkant az osztrák csészegomba, ami szinte teljes mértékben ellepte a zalai területeket - írta meg a Sokszínűvidék.

Már a tél végén megjelenik

Igaz, hogy idén már februárban tavaszias időjárás uralkodott, az osztrák csészegomba alapvetően már tél végén megjelenik az erdőkben. A gombászok felkerekednek, majd keresésre indulnak, hogy idén először töltsék meg a kosaraikat.

Minden évszakban megvannak azok a fajok, amelyek az adott időszakban nagyobb számmal fordulnak elő az erdők mélyén. Az osztrák csészegomba könnyen felismerhető, hiszen élénk narancsvörös termőtesttel rendelkezik. Igaz, hogy ehető, de nem sok íze van. Ettől függetlenül nagyon jól lehet díszíteni vele a leveseket, salátákat, de rákerülhet akár a pizzára is.

Pál Judit a lapnak elmondta, hogy nagyon szeret ebből a fajtából csodás finomságokat varázsolni. Nagy kedvencei a gombák, kiválóan ismeri őket, így gyakran készít belőlük különféle fogásokat. Szerinte az ételeknek nemcsak finomnak, hanem szépnek is kell lenniük, ezért törekszik arra, hogy ezt meg is valósítsa.


"Az osztrák csészegomba számomra olyan, mint egy csészényi szerelem. Igazából élvezeti értéke nincs, de a látványa utánozhatatlan pluszt ad a belőle készített fogásnak"

– mondta el a Sokszínűvidék megkeresésére.

Bőséges téli csapadék

Az idei sok csapadék nagyon jót tett az erdőknek és a földeknek. Ennek hála már most rengeteg a gomba a hazai erdőkben, különösen Zala vármegyében. Az osztrák csészegomba élénk színe miatt könnyen fellelhető a ligetes területeken. Főleg az akácosokat szereti, korhadt ágakon növekszik. Sokszor már a hóból is előbukkan, idén azonban még kedvezőbb volt az időjárás, így még korábban megjelent.

"Savanyúságnak, levesbe, pörköltbe, töltve felségesen finom. Díszítésnek pedig csodás látványt ad, többek között a rizottóba, salátába, köretekhez vagy épp a pizzába. Én  gombalevesbe is szoktam tenni belőle. Legutóbb a focaccia díszítésére használtam, de a salátám is csodás belőle, zalai rukkolával és mozarellával"

– folytatta Judit a történetét.

Pizzára, salátába, valamint levesekbe is kerülhet - fotó: pexels.com

A legkorábbi gombafaj

Az osztrák csészegomba az egyik legkorábban szedhető fajok egyike. Szaprofita gomba, ami azt jelentik egy földre hullott, korhadó, nedves faágakon él. Ahogy említettük, főleg az akácosokat szereti, de nedvesebb élőhelyeken megfelel neki a fűz és az éger is. Januártól áprilisig szedhető, csoportosan terem, így bőven lehet belőle hazavinni. A kezdő gombászok is ezért szeretik, hiszen azonnali sikerélményt ad.