Az East Fruit elemzői szerint Ukrajnában a vöröshagyma kilónkénti ára az utóbbi hetekben mindössze 0,24-0,40 dollárnak (12-15 grivnya) felelt meg, ami az egy évvel korábbinak mindössze a felét teszi ki – írja a freshplaza.com.

Eközben a szomszédos EU-s országokban (főleg Lengyelországban) a vöröshagyma ára folyamatosan emelkedik, ami kedvező lehetőséget kínál az ukrán gazdák számára, hogy termékfeleslegüket ezekre a piacokra vigyék.

Az ukrán vöröshagyma az európai piacokon is meghatározó lehet

Az ukrán vöröshagyma az európai piacokon is meghatározó lehet – Fotó: Shutterstock

Ukrajna már tavaly is exportált hagymát Romániába, mert a moldáviai készletek – ahonnan Románia korábban vásárolt – jelentősen csökkentek ugyanakkor az ukrán hagyma kedvezőbb áron lett elérhető.


Olekszandr Korev, FAO szakértő elmondta, hogy Ukrajnában jelentős túlkínálat van a gyengébb minőségű és jóval olcsóbb, 0,19 dollár kilónkénti árú hagymából is, amit a helyi vásárlók előnyben részesítenek, ami további exportkészleteket szabadít fel az ország számára.

Az ukrán hagymaexport felfutása a tavalyi évben kiemelkedő teljesítménynek tekinthető, mivel a vöröshagyma-termesztés és -feldolgozás korábban Herszon körzetére koncentrálódott, ám ezeknek a területeknek és a hozzájuk kapcsolódó infrastruktúrának mintegy 80 százalékát az orosz hadsereg a háború során feldúlta és elpusztította.