Peronoszpórára és lisztharmatra figyelmeztetnek a szakemberek Tolna vármegyében, írta a Teol.hu. A sok eső és párás idő kedvez a betegségek terjedésének, alig van olyan ültetvény a vármegye két borvidékén, ahol ezek megkímélnék a szőlőt.

Dr. Gabi Géza szekszárdi növényvédelmi szakmérnök elmondta a lapnak, hogy a peronoszpóra tömegesen megjelent a leveleken és a fürtökön is. A május második felében 130 milliméter csapadék esett, melynek hatására a levélnedvesség időtartama hosszú volt. A magas páratartalom miatt még délelőtt 11-kor is nedvesek a levelek akár egy napsütéses napon is.

Az esős napokon 12-96 órás levélnedvesség-borítottsági értékek mérhetők, így nem meglepő a perenoszpóra megjelenése. "Azokban az ültetvényekben, ahol megjelent, azonnal vessünk be felszívódó készítményt ellene, mert csak így állítható meg a betegség további terjedése" – javasolta a szakember.


A lisztharmat jelenléte egyelőre nem számottevő, de a kötődés után komoly fertőzési hullám következhet, a párás reggelek és a nappali felmelegedés kedvez a terjedésnek.

A virágzás alatt 7-10 naponta folytatni kell a blokkszerű kezeléseket, a szakember azt javasolta, hogy a készítmények közül a legerősebb hatásúakat válasszuk, az elkövetkező egy hónapban kell a legerősebb védelmet folytatni.

Indexkép: Shutterstock