Több balatoni borász is arról beszélt a Világgazdaságnak, hogy a szőlőterület folyamatosan csökken, a felvásárlási árak nem fedezik a termelés költségeit, így sokan veszteséggel termelnek.

A badacsonyi borvidéken például hektáronkénti minimum 800 ezer forintos művelési költséggel kell számolni, amit a felvásárlási árak nem fedeznek. Az átlagos termésmennyiség 60 mázsa körüli, a felvásárlási árak pedig nem érik el a kilónkénti 100 forintot. Tehát jó esetben is csak 600-800 ezer forint a hektáronkénti árbevétel, így akár a 200 ezer forintot is elérheti a szőlőtermelő vesztesége – mondta el a lapnak Mező Sándor badacsonytördemici borász, korábbi hegybíró.

szőlő

A felvásárlási árak nem fedezik a termelők költségeit – fotó: Agroinform.hu

Az is komoly probléma a térségben, hogy sokan szabályellenesen nyaralót építenek a termelőktől megvett szőlőültetvények helyére, tovább csökkentve a szőlőtermő-területet. Ez pedig az árak emelkedését eredményezi. Így azoknak a borászoknak, akik az ültetvényük bővítésén gondolkodnak, alig van esélyük földet venni.

A borász szerint sok változásra lenne szükség ahhoz, hogy fenntartható legyen a szőlőtermesztés: növelni kellene a hatékonyságot, amihez intenzív, nagyobb hozamú és nagyobb méretű ültetvényeken kellene termelni. Szerinte nem igaz, hogy csak kevés szőlőt adó ültetvényeken lehet minőségi borokat előállítani. A jó tőkekondíciójú szőlők nagyobb terhelés mellett is képesek magas minőséget produkálni, ehhez viszont nagy ütemben kellene újakat telepíteni. Telepíteni viszont csak támogatással képesek a termelők, így viszont nagyon lassú a termőterületek megújulása.