Fel tudják idézni, milyen megnyugtató tavasszal a zsongó, döngicsélő gyümölcsfákat hallgatni? Az ébredő természet, az érett gyümölcs és az édes méz ígérete ez a hang.

A méhek, pontosabban a beporzó rovarok szolgáltatásait az ember örömmel veszi igénybe, mióta világ a világ. Itt az idő, hogy felfigyeljünk rá, ez a szolgáltatás veszélybe kerül, ha nem teszünk konkrét lépéseket - társadalmi és egyéni szinten egyaránt - a megóvásukra.

Egy új kezdeményezés: az Év beporzói

A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület Beporzó Munkacsoportja ezért állt az 5 évvel ezelőtti polgári kezdeményezés mögé, amely március 10-ét a Beporzók napjául javasolta, s új kezdeményezésként ezen a napon hirdetik meg az Év beporzóit is, melyekre az alábbi linken lehet szavazni.

https://mkne.hu/az-ev-beporzoi/

A méhek a virágok legszorgalmasabb és leghatékonyabb beporzói. A méhalkatúak öregcsaládjába tartozó 20 000 faj közül mintegy 700 előfordul hazánkban. Ezek közül egyetlen faj a nagy családban élő házi méh, a többit hívhatjuk vadméheknek. Természetüket nézve egyáltalán nem vadak, sőt, szelídek, ez a jelző mindössze a házi méhtől való elkülönítésre szolgál. Az Év beporzói versenyben első ízben a vadméhek közül választottak ki három kisebb csoportot, azok valamelyikére lehet szavazni 2023. március 1-ig.

Bányászméhek

A méhek közül több mint 3000 faj tartozik a bányászméhek (Andrenidae) családjába. Fészkelésük nem feltűnő. Nevüket nem meghazudtolva, a föld alatt ásnak üreget, ott hozzák létre bölcsőiket. Mindegyikbe egy petét raknak, miután meghordták nektárral és virágporral.

Számukra a csupasz, nem bolygatott földfelület fontos a fészeképítéshez. Ezek a kis vagy közepes méretű méhecskék magányosan élnek. A virágpor gyűjtésére kialakult „kosárkájuk” van. Azon kevés méhek közé tartoznak, akiknek közt éjjelinek nevezhető (sötétedéskor vagy a koraesti órákban aktív) fajok is vannak.

Sárga bányászméh (Andrena fulva)

Sárga bányászméh (Andrena fulva) – fotó: Nagy Sándor

Faliméhek

A méhek közül több mint 4000 faj tartozik a művészméhek (Megachilidae) családjába, és közülük mintegy 350 faliméh (Osmia) fajt ismerünk. Ők eredetileg más rovarok által a fába rágott járatokban, nádszálak üregében, csigaházban, vagy saját maguk által löszfalakba rágott üregekben hozták létre bölcsőiket. A nádtetők uralkodása idején könnyebb dolguk volt, azután a nádtetők is megfogytak, a holt fa is megritkult az erdőkben.

A rovarszállókba kitett kifúrt fadarabok és nádkötegek elsősorban ennek a méh-csoportnak segítenek a szaporodásban – ők pedig nekünk segítenek a sok megporzott virág révén. Öröm elnézegetni ezeket a magányosan munkálkodó, szorgalmasan nyüzsgő, dundi, pihés méhecskéket, és hallgatni tavaszi zsongásukat a méhbölcsők körül.

faliméh

Szarvas faliméh (Osmia cornuta) – fotó: SmithPetya

Szabóméhek

A faliméhekkel egy családba tartozó, magányos életmódot folytató vadméhek a Megachile nemzetségből. Nevüket arról a viselkedésükről kapták, hogy növények leveleiből többé-kevésbé szabályos alakú foltokat szabnak ki rágójukkal, és ezeket a kis levéldarabkákat cipelik magukkal, hogy a fészek falát azzal tapétázzák ki.

Rózsa-szabóméh (Megachile centuncularia)

Rózsa-szabóméh (Megachile centuncularia) – fotó: Keresztes Gábor

A világon mintegy 1500 fajukat írták már le. A rózsa-szabóméh elsősorban a rózsából rág magának nagyobb lapokat, a kis szabóméh orgonából, a málna-szabóméh málnából, mások akácból, bodzából is kiharapdálják a szükséges darabokat. A lucerna-szabóméh a lucerna maghozamának kialakításában fontos szerepet játszik, ugyanis a lucerna sajátságos virágjában is hozzá tud férni a nektárhoz – és a virágporhoz.