Az amerikai Salk Intézet kutatói szerint a békalencse a világ leggyorsabban növő növénye, ezért  fejlődésének alapos tanulmányozása hozzájárulhat a klímaváltozás negatív hatásainak kivédéséhez és az élelmiszer-biztonság megteremtéséhez – írja a geneticliteracyproject.org.

A békalencsének a takarmányozási vagy élelmezési szempontból történő hasznosítására korábban szinte egyáltalán nem fordítottak figyelmet, ilyen hasznosítási lehetőség gyakorlatilag alig került szóba.

Békalencse

Békalencse – Fotó: pixabay.com

A békalencsének számos faja ismeret és ezek között lényeges különbségek vannak. Az viszont egyértelműen megállapítást nyert, hogy ezek a gyökér nélküli, lebegő növények különleges helyet foglalnak el a növényvilágban és páratlanul gyors növekedésre képesek.

Ha a növekedési mechanizmusukat sikerülne megfejteni és a gyors fejlődésekért felelős géneket feltárni, az óriási segítséget nyújthat más növények fejlődésének felgyorsításában és ezzel az élelmiszertermelés ciklusának lerövidítésében.

Ugyanakkor maga a békalencse is felhasználható élelmiszer-alapanyagként. Az ázsiai konyha már jelenleg is használja, íze a vízitormára és a spenótra emlékeztet.

A kutatások eddigi eredményei a Genome Research folyóiratban jelentek meg.