Az EU 2015-ben vezette be új, a környezetvédelem megerősítését segítő programját a közös agrárpolitikába, mégpedig azért, hogy egyszerre erősítse a kontinens biodiverzitását, és a gazdákat – írja a Syngenta blog. A Conservation Letters szaklapban frissen publikált felmérés szerint az erőfeszítések részben sikeresek, Brüsszelnek ugyanakkor érdemes módosítania az akciótervet azért, hogy ne csak az ökológiai szakemberek, hanem a gazdák is boldogan vállalják a célokat. 

A két éve bevezetett program három fő elemből áll: a rétek fenntartása, a 10 és 30 hektár közötti szántóföldek esetében legalább kétféle, az ennél nagyobb farmokon legalább háromféle növény elvetése valamint a 15 hektárt meghaladó területeken legalább 5 százaléknyi úgynevezett ökológiai fókuszterület fenntartása.

Érdemes lenne ugart is hagyni a kutatók szerint — fotó: Shutterstock

A felmérés azt vizsgálta, milyen módszereket választanak a gazdák az EFA területek fenntartására. Ebből kiderült, hogy a vizsgált területek mintegy 45 százalékában a farmerek nitrogén-megkötő növények vetésével tettek eleget a feltételeknek, további 27 százalékban pedig talajerózió megakadályozására alkalmas növényeket választottak.

A tanulmány rámutatott, hogy az egyetlen, a környezetvédelmi szakértők és a gazdák által egyaránt hasznosnak tartott módszer az ugar, ezt azonban a gazdasági vonatkozási miatt ritkábban választják a farmerek. Kiderült az is, hogy számtalan EFA opciót azért nem vesznek igénybe a gazdák, mert az alkalmazásukkal járó szabályozás túl bonyolult.

Sok gazda megalapozottan fél attól, hogy ha rosszul számolja ki a szükséges puffer-sáv méretét, bírságra számíthat – mondta a tanulmány egyik szerzője, Sebastian Lakner. A szakértők arra kérik Brüsszelt, egyszerűsítse a terület szabályozását és nyújtson nagyobb anyagi támogatást a gazdák és a környezetvédelem szempontjából is hasznos megoldások bevezetéséhez.

A Syngenta kezdeményezésére létrehozott Beporzó Program a tudományos kutatásokra és a gazdálkodók tapasztalataira alapozva, segíti a termelőket az élőhelyek kialakításában és fenntartásában, a beporzó rovarok táplálék gyűjtési területének növelésében.