Már a geológia folyamatai is szennyeződnek

A brazíliai Trindade-sziget vulkanikus geológiája évek óta lenyűgözi a tudósokat, ám a nemrégiben felfedezett műanyag törmelékből álló kőzetek ebben a távoli teknősmenedékben bizony riadalmat keltettek a tudósok körében. Az Espirito Santotól  1140 kilométerre található szigeten a vízbe került műanyag valahogyan belekerült a sziklákba, ami a kutatók szerint a a Föld geológiai körforgására gyakorolt növekvő emberi hatások bizonyítéka.

"Ez új hatás és egyben elég félelmetes, mert a szennyezés elérte a geológiát, a geológiai folyamatokat is" - mondta el Fernanda Avelar Santos, a Paranai Szövetségi Egyetem geológusa.

Santos és csapata kémiai teszteket végeztek, hogy kiderítsék, milyen műanyagok vannak a "plasztiglomerátumoknak" elkeresztelt kőzetekben, melyek üledékes szemcsékből és más, a műanyag által összetartott törmelékek keverékéből állnak.

A brazíliai Trindade-sziget vulkanikus geológiája évek óta lenyűgözi a tudósokat, ám a nemrégiben felfedezett műanyag törmelékből álló kőzetek.

A brazíliai Trindade-sziget vulkanikus geológiája évek óta lenyűgözi a tudósokat, ám a nemrégiben felfedezett műanyag törmelékből álló kőzetek. Kép: Reuters

Korábbi leletek

Műanyag kőzeteket korábban is találtak már a világ különböző részein. A kutatók például 2014-ben Hawaii-on plasztiglomerátumokat – kőzetből, homokból, műanyagból és egyéb törmelékből álló, összeolvadt anyagot – 2019-ben pedig Anglia délnyugati partvidékén a piroplasztikot, az elégetett műanyagból képződő kőszerű kavicsokat dokumentáltak.

A kutatók most egy újfajta magmás kőzetet, egyfajta plasztik-követ fedeztek fel, amely szinte teljesen műanyagból alakult ki Trindade-szigetén, – mondta Fernanda Avelar Santos.


Megolvadó halászhálók

"Arra kellett rájönnünk, hogy a szennyezés főként halászhálókból származik, ami nagyon gyakori vízbe kerülő hulladék a Trinidade-sziget strandjain. A hálókat a tengeri áramlatok hozzák, és felhalmozódnak a parton, majd amikor a hőmérséklet emelkedik, ez a műanyag megolvad, és beágyazódik a strand természetes anyagába" - mondta el Santos.

A Trindade-sziget a zöld teknősök (Chelonia mydas) védett rezervátuma, az egyik legfontosabb természetvédelmi terület a világon, ahová évente több ezer állat érkezik tojást tojni.

A kutatók most egy újfajta magmás kőzetet, egyfajta plasztik-követ fedeztek fel, amely szinte teljesen műanyagból alakult ki Trindade-szigetén.

A kutatók most egy újfajta magmás kőzetet, egyfajta plasztik-követ fedeztek fel, amely szinte teljesen műanyagból alakult ki Trindade-szigetén. Kép: Reuters

A szigeten az egyetlen emberi közösség a brazil haditengerészet tagjainak helyőrsége, gyakorlatilag egy kisebb bázis, és a katonák védik a fészkelő teknősöket. "A hely, ahol ezeket a műanyagba olvadt sziklákat találtuk, Brazília egyik tartós védelem alatt álló területe, közel a zöld teknősök tojásrakó helyéhez" - magyarázta Santos. A felfedezés komoly kérdéseket vet fel az emberiség földi örökségével kapcsolatban - tette hozzá a tudós.

"Sokat beszélünk az antropocénről, és ez bizony az" - világította meg Santos, utalva az új geológiai korszak elnevezésére, melyet az embereknek a bolygó geológiájára és ökoszisztémáira gyakorolt ​​hatása határoz meg. "A szennyezés, vagyis a tengerben lévő szemét és az óceánokba kidobott műanyag geológiai anyaggá válik, melyet a föld geológiai lenyomatai őriznek tovább."

(Forrás: Reuters)