Arra hivatkoztak, hogy ez a „kímélő” gazdálkodási forma nagy értékű élelmiszerek termeléséhez járul hozzá a környezet és természet megkímélése mellett. A Zöldek politikusai arra hívták fel az illetékesek figyelmét, hogy ha az elkövetkező 10 évben el akarjuk érni a 20 százalékos célarányt, akkor olyan politikára van szüksége az országnak, ami az ökogazdálkodást és az ökoélelmiszer-gazdaságot egyaránt hatásosan támogatja – számolt be a Top Agrar.


Ennek a politikának nemcsak az ökogazdálkodást kell támogatni, de magát az erre való átállást is. Az árspirálban is figyelembe kell venni, hogy a nagy (bio)értéket képviselő áruk megfelelő, azaz magasabb árat érdemelnek.

Az ökogazdálkodót nem szabad sújtani olyan trágyarendelettel, ami nem magukat a szennyezőket bünteti, hanem egyenesen a környezettel összhangban gazdálkodókat.

bio

Németországban a Zöldek egyre erőteljesebben szorgalmazzák az ökogazdálkodást – fotó: Shutterstock

A mezőgazdaság „ökologizálásáért” az agrár-, környezet- és klímavédelmi intézkedésekhez az agrárkifizetéseket a 2. pillérre való átcsoportosítással kellene kiegészíteni.

A GMO-mentes termesztés biztosításához olyan szigorú törvényre (azaz jogbiztonságra) lenne szükség, ahol nem lennének kiskapuk. A bioélelmiszerek biztonsága érdekében a harmadik országokból származó bioimport szabályozását is át kellene értékelni.