Ha van kertünk, akkor abban biztosan vannak virágok is. A rózsa pedig a virágok királynője. A rózsa akkor a leggyönyörűbb, ha tele van virággal. A legtöbben ezért nem is vágjuk le a csodás rózsaszálakat, hanem hagyjuk, hogy minél tovább illatozzanak a kertünkben. Azonban ez azzal jár együtt, hogy a virágok elhervadnak, majd lehullanak a szirmaik. De vajon el kell távolítani az elnyílt virágokat? És vajon mit tehetünk, hogy minél többször gyönyörködhessünk a rózsaszálak látványában?

A rózsa nem véletlenül a virágok királynője, hiszen üres nélküle minden kert. Akár egy tő, akár egy egész rózsakert kap helyet nálunk, egészen biztosan rengeteg örömünk lesz benne, és ehhez csupán egy kis odafigyelésre van szükség. Ha pedig ezeket az apróságokat megadjuk a rózsánknak, akkor nem csak a szemünknek, de a szívünknek is kedves virágokkal fog megajándékozni bennünket. De hogy mik is ezek az apróságok? Bevezetünk téged az egész nyáron át virágzó rózsák világába.

Így metszd meg a rózsát, hogy sok virága legyen

Ahhoz, hogy a tearózsa a lehető legtöbb virágot hozza, kétszer kell megmetszeni, először kora tavasszal, másodszor pedig a virágzás alatt.

rózsa metszés

A rózsát évente kétszer érdemes megmetszeni. Fotó: Shutterstock

Tavasszal kell lemetszeni az elhalt és sérült ágakat, majd ezután a többi tövet is le kell vágnunk úgy, hogy 4-5 egészségeset hagyjunk meg. Ezeknek az egészséges töveknek olyan vékonyaknak kell lenniük, mint egy ceruza.

Ezután a rózsabokrokat harmad, vagy fél magasságra vissza kell vágnunk, attól függően, hogy milyen magas növényt szeretnénk. A kifelé néző rügy felett kell levágnunk az ágat, hogy a rügyek felfelé és kifelé tudjanak nőni. Így a bokor közepe nyílt marad, és a levegő jobban átjárja.

Sajnos a rózsa is elhervad egy idő után, ilyenkor pedig érdemes azt eltávolítani a növényről. Ennek az oka, hogy így a növény nem pazarol több energiát és tápanyagot az elnyílt virágra, hanem azt teljes mértékben magára, és az új virágok hozatalára tudja fordítani. Ráadásul esztétikai szempontból sem mindegy, hiszen az elhervadt virág nem a legszebb látvány. Ha pedig időben levágjuk, a szirmokat megszárítva potpourrit is készíthetünk belőlük.


A teahibrid rózsák elnyílt virágait hosszú szárral kell levágni, a virág alatti szárrészen. Ha fentről lefelé számoljuk, akkor a rózsának a két háromlevélkéjű levele alatti levél öt levélkéből áll. Ez alatt a levél alatt, egy centi csonkot hagyva kell a virágos szárat visszavágni. Így a szár rügyéből friss hajtás tör elő, és ennek a csúcsán születik meg az új virág. Ha így teszünk, egész nyáron virágozni fog a tearózsánk.

Így ültesd el a rózsát

A rózsának minimum 6-8 órányi napfényre és szélmentes környezetre van szüksége. Bár a rózsát jóformán egész évben ki lehet ültetni, amikor nincs fagy, a tavasz a legideálisabb időszak az ültetés számára. A rózsák az enyhén savas, tápanyagban gazdag, laza szerkezetű talajt kedvelik, amelynek jó vízelvezetése van. Ha ennek nem felel meg a kertünk talaja,  adjunk érett trágyát vagy komposztot a földhöz, ahová el fogjuk ültetni.

Fontos, hogy legyünk tisztában a választott rózsa helyigényével, és ennek megfelelően keressünk helyet számára. Akkora ültetőgödröt készítsünk, hogy a földlabdás rózsa kényelmesen el tudjon férni benne. Ez átlagosan 60x60x60 cm nagyságú gödröt jelent. Az aljára tegyünk érett komposztot vagy trágyát, majd ezt takarjuk be egy vékony földréteggel, hogy ne érintkezzen a növény gyökere közvetlenül a trágyával. Vegyük ki a cserépből a rózsát, majd olyan mélyre ültessük el, hogy a földjének felszíne a talaj felszínével egy síkba kerüljön. Ezután öntözzük meg jó alaposan.

Ha szabadgyökerű rózsát vásároltunk, akkor annak a gyökereinek végeit vissza kell metszeni, hiszen általában azok károsodnak a szállítás során. Az ültetés után szórjunk a rózsa töve köré 5-7 cm-es talajtakaró anyagot, hogy jobban meg tudjuk őrizni a talaj nedvességét.

sárga rózsa

A rózsa minden kertet különlegessé varázsol. Fotó: Shutterstock

A rózsa egész éven át biztosít programot számunkra

A rózsa akkor lesz igazán szép, ha egész évben ellátjuk a körülötte adódó teendőket.

1. Januárban fel kell kupacolni a rózsa töveit, és letakarva megvédhetjük a széltől és a fagyoktól. Ez azért is fontos, mert a téli napsütés hatására túl korán megindulhat a nedvkeringés és elfagyhat a növény töve.

2. Márciusban eljön a rózsa metszésének ideje, és amikor már elmúlnak a fagyok, meg lehet tisztítani a töveket a felkupacolt földtől. Ez az időszak a legalkalmasabb az új tövek elültetésére is. Ha tavasszal csak keveset metszünk a növényből, akkor hamarabb fog virágozni. Mivel tavasszal növekedési szakasza van a növénynek, több tápanyagra van szüksége, ezért 3-4 hetente kell tápoldatozni.

3. Májusban a talaj felszínét meg kell lazítani, és ekkor már el kell kezdenünk rendszeresen öntözni a rózsát. A nyár folyamán ügyeljünk a folyamatos öntözésre és gyomlálásra, és arra, hogy figyeljük a rózsát, ha esetleg bármilyen kártevő, vagy betegség megtámadná, mert ez az időszak erre a legveszélyesebb. Ekkor jön el tehát a permetezés időszaka. Ha a rózsán betegség jeleit véljük felfedezni, metsszük le a fertőzött részt, és szerezzük be a megfelelő permetszert, amellyel megvédhetjük a további betegségektől és kártevőktől.

4. Szeptemberben érdemes kálimagnéziumot szórni a talajra, amely nagyon jó tápanyag a rózsa számára.

5. Ha igazán jót akarunk a rózsának, beiktatunk még egy metszést novemberben, ezután pedig meg kell védeni a rózsát a fagytól, így fedjük be földdel a rügyeket.

Rózsákban gazdag nyarat kívánunk!