Az, hogy milyen a kerted, csakis tőled és az ízlésedtől függ. Na jó, persze a pénztárcádtól is, de azért az, hogy mennyire természetes, vagy mennyire modern, mindig az ott lakók választásán múlik. Lehet rusztikus, vagy modern, abban azért egyetérthetünk, hogy az élő mindig szebb, mint a mű, és a természet csodáit is csak akkor tudjuk teljes szépségükben megcsodálni, ha teret engedünk nekik.

Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a kertünk legyen elhanyagolt, és hagyjuk szabadon nőni a füvet és a növényeket, de ha azt szeretnénk, hogy igazán élettel teli legyen, érdemes azokra az élőlényekre is gondolnunk, akiknek nincs a címünkre szóló lakcímkártyája, de attól még nagyon is lehet, hogy életük nagy részében a kertünkben élnek, vagy gyakori vendégek nálunk.

Ahhoz pedig, hogy a kert élhető legyen a benne lakó élőlények számára, át kell egy kissé formálnunk azt, amit idáig a kertről gondoltunk. Lehet, hogy a heti fűnyírást elhagyva, szépnek tudjuk látni a kissé magasabb, ám mezei virágokkal teli gyepet. És persze arról se feledkezzünk meg, hogy ha a madarak jól érzik magukat a kertünkben, garantált, hogy gyakran ébredhetünk madárcsicsergésre. A természetes kert tehát nagyon is hatással van ránk és a hangulatunkra is.

Legyen a kertünk igazán élettel teli

Ha szeretjük a szép virágokat, akkor érdemes a kertünkbe csalogatni a méheket. Ha szeretnénk reggelente madárcsicsergésre ébredni, a madarakat sem kellene távol tartanunk, és ha szívesen gyönyörködünk egy előttünk elrebbenő pillangó látványában, azért is tehetünk, hogy ő is szívesen látogasson el hozzánk.

Ráadásul ezekben a kis élőlényekben nem csak mi lelhetjük örömünket, de virágaink és növényeink is hálásak lesznek értük. Azért pedig, hogy olyan jól érezzék magukat, hogy minél gyakrabban látogassanak el hozzánk, elég néhány apróságot megtennünk.

méhecske virágon

A méhek nélkül veszélybe kerülne az élelmiszerellátásunk. Fotó: Vida-Szűcs István

1. Telepíts méhhotelt a kertedbe, erkélyedre

A méhbarát kert kialakításához telepíthetünk méhhotelt, de ha nincs kertünk, nyugodtan kitehetünk egyet a teraszunkra is. A méhecskék részére vásárolhatunk is hotelt, de elkészíteni is nagyon egyszerű. Ha van egy kis nádszövetünk otthon, azt tekerjük fel szorosan, majd kössük össze. Vágjunk le belőle egy 30-40 centis darabot, ügyelve arra, hogy a nádszálak könnyen átjárhatók legyenek.

De akár egy fadarabba is fúrhatunk 2-10 milliméteres lyukakat, egymástól pár centiméteres távolságra, ahová szintén könnyen be tudnak költözni a méhek. A méhhotelt esőtől védett helyre kell tenni úgy, hogy a napsütés is érje. Ne féljünk a méhhotelektől, hiszen a méhek, amennyiben mi nem bántjuk őket, békés állatok.


A vadon élő méhek állományának csökkenése a házi méheket is utolérte, mely óriási veszélyt jelent a növénytermesztés jövőjére nézve. Sajnos a negatív környezeti hatások, a növényvédő szerek, az egyre kevesebb méhlegelő mind hozzájárul a méhek számának csökkenéséhez.

A méhek életbevágóan fontosak számunkra, hiszen a legújabb elemzések szerint az emberiség élelmiszer termelésének mintegy harmada függ a rovarok beporzó tevékenységétől. Tehát a kertjeink legkedvesebb és leghasznosabb rovarvendégei a méhek. Habár az éghajlati és környezeti viszonyaink nagyon is alkalmasak a méhészkedésre, sajnos még mindig nagyon kevés mézet fogyasztunk. Egy lakosra évente 30-35 dkg méz, vagyis naponta 1 gramm jut.

De ha nem is vagyunk nagy mézfogyasztók, a méhek akkor is fontosak számunkra, hiszen a gyümölcstermő növényeink szinte kivétel nélkül idegen megporzásra szorulnak. Ha egy szép tavaszi napon kiülünk a kertbe, magunk is megfigyelhetjük, ahogy a virágokat ellepik a virágport gyűjtő méhek. Repkednek fáról-fára, és a lábukra, és potrohuk szőreire tapadt virágport a bibékre juttatva porozzák meg a virágainkat.

A méhek először mindig a kaptárukhoz legközelebb eső fákat keresik fel, így minél távolabb vagyunk tőlük, annál kevesebb dolgozó méh jut el hozzánk, hogy beporozza a gyümölcsfáinkat. A méhek ráadásul átlagosan 2 km-nél messzebbre nem látogatnak el. Éppen ezért nagyon fontos, hogy odavonzzuk őket a kertünkbe, és vigyázzunk rájuk.

2. Így óvd a méheket!

1. Virágzás idején ha tehetjük, ne permetezzünk a gyümölcsösben.

2. Amikor permetezni szeretnénk, azt jelentsük be, hogy a méhészek tudjanak róla, és ne engedjék ki arra az időszakra a méheket.

3. Kéthetente nyírjuk csak le a füvet, hiszen így sokkal több a gyepben a virág, amelyeket a méhek meg tudnak látogatni.

4. A méhek minden virágot kedvelnek, de ha a számukra legkedvesebbeket megtalálják a kertünkben, akkor egészen biztosan gyakoribb vendégek lesznek nálunk.

5. Gondoskodjunk az itatásukról is. Ehhez egy lapos, nem meredek tálat tegyünk ki nekik, amelyben rendszeresen cseréljük a vizet. Mélyet nem szabad, mert abba bele tudnak fulladni.

3. Egyes növények a méhek és a pillangók számára is különösen kedvesek

Vannak olyan növények, amelyek igazi méhecske mágnesként működnek, sőt, még a pillangókat is odavonzzák a kertünkbe. A méhek által nagyon kedvelt a levendula, a sáfrány, a kasvirág, a szellőrózsa, a tátika, a napraforgó, a gyűszűvirág, a lilaakác, az orgona és a mézontófű. A pillangók nagyon kedvelik a nyáriorgonát, a sétányrózsát, a bugás lángvirágot, a rézvirágot és a bíbor kasvirágot, de minden virágot szeretnek, amelyeket a méhek is.

madár iszik

Nyáron se feledkezzünk meg kertünk madarairól. Fotó: Pixabay

4. A madarakról se feledkezzünk meg

Attól, hogy nyár van, még a madarakról sem szabad megfeledkeznünk. Habár ilyenkor általában bőségesen találnak élelmet, vizet már annál kevésbé. Pedig a víz életet menthet, a madarak számára ráadásul nem csak italként, de fürdővízként is nagyon fontos.

A madáritató olyan helyen legyen, ahol a madarak védve vannak a házi ragadozók elől. Ugyanis nem csak mi vagyunk oda a madarakért, de kutyáink és cicáink is. Csak ők egy kicsit másképp. Így hát mindig olyan helyre tegyük ki az etetőt és az itatót, ahol akkor sem eshetnek áldozatul házi kedvenceinknek, amikor éppen a táplálkozással, ivással vagy a fürdőzéssel vannak elfoglalva. Ha a közelében van egy bokor, akkor ha megijednek, biztonságos helyre tudnak repülni addig, míg elül a veszély, és amíg teljesen megszáradnak a tollaik.

Nem árt, ha ez a hely nincs túlságosan messze a háztól, mert nagyon érdekes és szórakoztató látványt tudnak nyújtani fürdőzés, vagy evés és ivás közben. Az ablakból pedig úgy tudjuk megfigyelni őket, hogy közben nem zavarjuk meg a pihenésüket.

Azonban úgy alakítsuk ki, hogy a szennyeződést könnyen el tudjuk takarítani az etető alól. Ezt legkönnyebben úgy tudjuk megoldani, ha egy adag szalmát helyezünk a földre, közvetlenül a madáretető alá. Így a koszt azzal együtt könnyedén el tudjuk távolítani.

Fontos, hogy az itató ne legyen túl mély, hogy a madarak beleállva kényelmesen tudjanak akár fürdőzni is benne, és ne legyen az veszélyesen mély számukra. A legjobb egy alacsony peremű, nem túl mély tál. Ha hosszan elnyúló tetőt helyezünk rá, akkor azzal meg tudjuk védeni a madarakat rossz idő esetén.

Fontos, hogy az itatót olyan helyre helyezzük, ahol nem éri folyamatosan napsütés, hiszen akkor nagyon hamar megmelegszik a víz. Ügyeljünk rá, hogy rendszeresen cseréjük le a vizet, hogy minél gyakrabban álljon tiszta víz a madarak rendelkezésére.

pillangó kert

A pillangókat is könnyen a kertünkbe vonzhatjuk a számukra kedves virágok segítségével. Fotó: Pixabay

5. Vigyázzunk a sünökre is

A sün nagyon hasznos kis jószág, hiszen távol tartja a kerti kártevőket. Például a kevesek által kedvelt meztelen csigákat is szívesen begyűjti, így nem árt, sőt, nagyon hasznos, ha beköltözik egy süncsalád a kertedbe. A sünök főleg éjszaka mozognak, de nem egész évben éberek, hiszen a mérsékelt övön élők téli álmot alszanak.

A sünök elsősorban rovarevők, de megeszik a csigákat, a férgeket, a madárfiókákat és a tojásokat is. Ha alkalmuk adódik, az egerek kölykeit sem vetik meg, de szívesen fogyasztják a kutyák és cicák részére kihelyezett tápokat is.

Hazánkban a keleti sün őshonos. A sün átlagosan harmincöt centiméter hosszúságú, és másfél kilogramm súlyú. A tüskéi a védekezés és álcázás miatt fontosak, hiszen amikor veszélyt érez, azonnal összegömbölyödik, ezzel védve magát. Leggyakrabban erdőkben és dús aljnövényzetű területeken fordul elő, ahol magányosan éli életét. Egyedül akkor van társaságban, amikor a kis sünöket neveli.

Azonban szívesen költözik be a városokba, így akár a kertünkbe is. A sünök márciustól júniusig párzanak, és egy alomban 2-7 utód születik. A vemhesség 40 napig tart. Ha sün fészket találunk, soha ne nyúljunk bele, mert onnantól kezdve az anyja nem fogja elfogadni őket, az idegen szagok miatt. Így, ha hozzányúlunk, mesterségesen kell felnevelni őket. Nekik pedig sokkal jobb az anyjukkal, aki a vadászat után egészen biztosan vissza fog térni hozzájuk. Csak akkor segítsünk, ha régóta figyeljük a fészket, és biztosak vagyunk abban, hogy a mama süni nem tér vissza.

A sün életében a legfontosabb, hogy legyen egy jó kis búvóhelye, ahol nappal el tud bújni, és biztonságban kipihenheti magát, éjjel pedig megfelelő méretű vadászterület áll rendelkezésére, ahol kellő mennyiségű táplálékot tud szerezni magának. A sün nem csupán a természetes búvóhelyet szereti, hanem az általunk készített mesterséges zugokat is. Építhetünk sünlakot faanyagból, ami hasonlít egy kis méretű kutyaházhoz. A sün hűséges állat, így ha jól érzi magát, nem megy el a kertünkből.

Ezért, ha szeretnénk, hogy sokáig a vendégünk maradjon, elég, ha kéthetente nyírjuk a füvet. Ez egyébként a méheknek is óriási segítség. Így, a nagyobb fűben könnyebben el tud bújni, és könnyebben elkaphatja az óvatlan gilisztákat, rovarokat, de akár még az egereket, békákat és a siklókat is könnyedén el tudja ejteni. Természetesen elfogadja az általunk kikészített eledelt is, de nem szükséges etetnünk, hiszen egy egészséges sün könnyedén meg tudja szerezni a napi betevőjét.

A nyár végén, vagy az ősz elején a sün elkezd felkészülni a téli alvásra. Ha ebben segíteni szeretnénk neki, helyezzünk ki számára ennivalót. Akkor is adhatunk neki enni, ha úgy látjuk, hogyle van gyengülve. Azonban semmi esetre se adjunk neki tejet, mert az egyáltalán nem tesz jót neki, hiszen hasmenést okoz.  Adhatunk viszont neki alutasakos macskaeledelt és tiszta vizet innivalónak.

Hogy semmiképp ne okozzunk sérülést a sünöknek, elővigyázatosan végezzünk bizonyos kerti munkákat. Például a komposztot a vasvillával történő átmozgatás előtt nézzük át, nehogy véletlenül megsérüljön a sün. Szintén nem árt fűnyírás előtt átnézni a kertet, nehogy egy fűkupac alatt ott szunyókáljon egy süni.

Fontos tudnunk, hogy a rágcsálóirtásra használt mérgek a süniket is elpusztítják, ezért, ha lehet, ne használjunk ilyen szereket a kertben. Amúgy is veszélyesek ezek a mérgek a házikedvenceinkre nézve is.

A természetes kert a jövőnk záloga. Élvezzük hát a természet csodáit a kertünkben.