Hazánk legismertebb bogarainak egyike a szentjánosbogár, melyet 2015-ben az év rovarának választottak. Azonban míg például a hétpettyes katicát vagy a szarvasbogarat mindannyian felismerjük, a szentjánosbogárról valószínűleg legtöbbünknek csak egy sötétben világító élénkzöld pötty jut az eszébe. Hogyan néz ki ez a kis rovar, és hogyan segíthetjük a megtelepedését, fennmaradását a kertünkben?

A szentjánosbogarak különleges képességének, miszerint apró lámpásokként világítva tűnnek elő a sötétből, jelentős funkciója van: az ivarérett bogarak így találják meg egymást a rövid párzási időszakban június-július folyamán. Ez alól kivétel a hazai fajok legkisebbje, a ritka törpe szentjánosbogár, mely fényjelzések helyett feromonokkal keresi párját. A kis szentjánosbogár fényjátéka viszont gyönyörű, amit több hazai arborétumban meg is csodálhatunk. A harmadik faj, mely az év rovara címet elnyerte, a nagy szentjánosbogár, mely országos elterjedése és gyakorisága miatt a mi kertünkben is felbukkanhat.


Hasznos vagy káros a nagy szentjánosbogár?

A szentjánosbogár kissé hernyószerű kinézete gyanakvást kelthet, így aki a terményekért aggódik, könnyen ellenségnek tekintheti, azonban ez hatalmas tévedés.

A nagy szentjánosbogár 20–25 mm-esre is megnövő lárvája csigákra vadászik. Saját méretének többszörösét kitevő puhatestűekkel is elbánik, amint emésztőfolyadékot juttat a szervezetükbe, ezáltal hatékonyan hozzájárulva növényeink védelméhez.

Kertünkben nagy valószínűséggel a lárvákkal találkozunk, ugyanis fejlődésük 3 éven át zajlik. Miután bebábozódnak, és kifejlett imágókká alakulnak át, csak néhány napig élnek. A nőstények esetében az átalakulás az állat formáját tekintve nem jelentős, azonban a hímeknél hatalmas változás figyelhető meg: bogárszerűekké válnak.

szentjánosbogár

Nagy szentjánosbogár – fotó: Shutterstock

A 10–12 mm hosszú, röpképes hímek alacsonyan szállva hatalmas, lefelé néző, fényérzékeny szemeiket használva pásztázzák a környéket nőstényeket keresve, melyek a fűszálakra, egyéb alacsony növényekre, kövekre másznak fel, és folyamatosan világítanak a potrohukon lévő fénykibocsátó szerveik segítségével.

A nagy szentjánosbogár rajzása kevésbé látványos, mint az arborétumokban repkedő kis szentjánosbogáré, de júniusi estéken, jellemzően este 10-11 óra körül észrevehetünk néhány zölden világító pontot a kertünkben, melyek egyesével, elszórtan bukkannak fel, általában egymástól távolabb.

A szentjánosbogarakra leselkedő veszélyek

• Sajnos a szentjánosbogarak száma jelentősen fogyatkozik hazánkban. A nőstények röpképtelenek, ráadásul nem gyors mozgásúak, ezért az élőhelyek beszántása, a lakóterületek terjeszkedése és az ipar zöldmezős beruházásai jelentősen lekorlátozzák az életterüket, és sok helyről kipusztítják őket.

• A településeken zajló kémiai szúnyoggyérítés gyakran épp a szaporodási időszakukban történik, ami komoly pusztítást végez állományukban.

• Egy másik jelentős probléma a fényszennyezés, ami megzavarja a rovarokat, és a szentjánosbogarak pártalálási esélyeit jelentősen lecsökkenti.

Hogyan segítsük a szentjánosbogarakat a kertünkben?

A napjainkban népszerű rövidre nyírt pázsit, tujasor és térkő kombinációja nem kedvez a legtöbb élőlény fennmaradásának. Ha a kertünkből száműzzük a természet sokszínűségét, nem valószínű, hogy felbukkannak majd nálunk a szentjánosbogarak. Ha viszont a kertünk kialakításakor figyelembe vesszük az élővilág igényeit, változatos élőhelyet teremtünk a rovarok számára, és nem használunk vegyszereket, akkor jelentősen segítjük a biológiai sokféleség kialakulását.

Kerüljük a kerti díszvilágítást

A szentjánosbogarak számára kifejezetten pusztító hatásúak a LED-es lámpák, napelemes irányfények stb., hiszen a nőstények fényerő tekintetében nem képesek felvenni a versenyt a mesterséges fényforrásokkal, így a hímek hiába keresik az aprócska zöld pontokat a megvilágított éjszakában. Az ivarérett egyedeknek legfeljebb 10 napjuk van arra, hogy egymásra találjanak, ezután életenergiájuk elfogy. Ha nem tudnak szaporodni, akkor néhány sikertelen év után egyszerűen eltűnik a faj a kertünkből.

szentjánosbogár

A nőstények fényerő tekintetében nem képesek felvenni a versenyt a mesterséges fényforrásokkal – fotó: Shutterstock

Ne távolítsuk el a kertből az ősszel lehulló leveleket

A szentjánosbogarak lárváinak többéves fejlődésük során biztos menedéket kell találniuk a tél hidege elől. Általában az ősszel lehulló levelek között keresnek menedéket. Amikor összegereblyézzük az őszi lombokat, majd bezsákoljuk és elvitetjük a hulladékszállító autókkal, azzal pusztulásra ítéljük a szentjánosbogarakat, ráadásul a kertünk is szegényebb lesz nélkülük. Néhány részen hagyjuk meg az avart a talajon! Amit összegereblyézünk, azt halmozzuk fel a kert egyik sarkában, vagy használjuk fel talajtakarásra a virágágyásokban! Így megmarad a szentjánosbogarak tápláléklelőhelye és téli menedéke.

Forrás: greendex.hu