Milyen növényeket érdemes ültetni, ha rovarbarát kertet szeretnénk? Hogy néz ki a fenntartható kert? Mikor és hogyan célszerű a fűnyírót használni? Az alábbiakból megtudhatod.

Pázsit vagy fenntarthatóság?

Az angolkert alapvető eleme a szép dús fű, csakhogy a Brit-szigetek klímája sokkal nedvesebb Magyarországénál. Ráadásul a klímaváltozás egyes hatásai hazánkra erősebben hatnak, mint e szigetcsoportra. Ezért a hazai gyepek karbantartása rengeteg öntözést és tápanyag-utánpótlást igényel, ráadásul többféle gombás betegség is támadja ezeket.

A klasszikus gyep elveszi a virágzó növényektől – ezáltal a beporzó rovaroktól is – az életteret, de van más probléma is fenntarthatósági szempontból: az invazív fajok. Például a néhány évtizede ültetett tuják mára a klímaváltozás és egyéb gombás betegségek miatt tömegével pusztulnak ki. Más fenyőféléket sem ajánlatos telepíteni, mert savanyítják a talajt, és elnyomnak mindent maguk körül. Fontos lenne tehát kerülni minden invazív faj ültetését, amely kiszorítja az őshonos növényeket.


A fenntartható kert

A korábban őshonos vagy betelepített növények az éghajlatváltozás hatására kipusztulhatnak; költséges lesz a fenntartásuk; a gyümölcsfáknak jelentősen csökkenhet a terméshozamuk. Ezt kétféleképpen küszöbölhetjük ki: a kert mikroklímájának javításával vagy klímareziliens növényfajok telepítésével. Érdemes az előzővel kezdeni, mert nagymértékben javítható a mikroklíma árnyékoló növények telepítésével. A biodiverzitás növelhető sziklakert vagy kerti tó létesítésével is, melyek jelentősen csökkenthetik a talajközeli hőmérsékletet. Ezenkívül talajtakarással, mulccsal is javíthatjuk kertünk talajának vízháztartását és tápanyag-utánpótlását.

sziklakert

A biodiverzitás növelhető sziklakert létesítésével is – fotó: Pixabay

A telepített vagy ősgyepet érdemes lóherével keverni, esztétikai szempontból ezzel is a zöldpázsit-hatás érhető el, de az udvar így még zöldebb és egészségesebb lesz, ez a növény ugyanis óvja a már meglévő gyepet.

Fűnyíráskor jobban járunk a nagyobb vágási magassággal, ezzel is mérsékelhető a talaj gyors kiszáradása.

A fű kiváltására ajánlható még a kerek repkény, a szagos müge, a korai kakukkfű, a korzikai menta, az indás varjúháj, a pénzlevelű lizinka és a moha.

A gyep helyettesítése és a kert mikroklímájának javítása után következnek a virágok, melyek között kapjanak helyett vadvirágok, mezőkön jellemző növények is.

Érdemes a kertünk egyes szakaszain meghagyni a növényzetet, illetve kaphatók már olyan magkeverékek is, amelyekkel könnyedén létrehozhatunk méhlegelős területeket.

A növények kiválasztásakor vegyük figyelembe, hogy minden évszaknak megvannak a maga minimális vízigényű virágzó növényei, mint például a levendula vagy az őszi rózsa.

Rovarbarát fűnyírás

A vágatlan május nemzetközi kihívás keretében arra ösztönzik az embereket, hogy ebben a hónapban egyáltalán ne vegyék elő a fűnyírót és a kaszát se. Ebben a tavaszi időszakban fejlődnek azok a vadvirágok, amelyek főként mezős, füves helyeken találhatók meg, és segítségükkel a beporzó rovarok is több táplálékhoz juthatnak. David Attenborough pedig nemrégiben azt üzente: július közepéig rakjuk el a kaszát és a fűnyírót a beporzók védelmében.

Fűnyíráskor ráadásul általában nemcsak a füvet vágjuk le, hanem a benne lévő rovarokat, csigákat is ledarálhatjuk. Ezért érdemes olyan időszakban füvet nyírni, amikor kevésbé aktívak az élőlények, de ekkor is kellő lassúsággal kell haladni, hogy a tücskök és egyéb rovarok el tudjanak menekülni a fűnyíró éles kései elől. A reggel 7 és 10 óra közötti fűnyírás ideális a rovarok védelmében. A fűnyíró elejébe szerelhető rovarriasztó szerkezet alkalmazása is javasolt lehet.

fűkasza

Legalább május végéig rakjuk el a kaszát és a fűnyírót a beporzók védelmében – fotó: Shutterstock

A rovarokra ősszel is gondolni kell. Sok rovar ősszel a lehullott falevelekből táplálkozik, ráadásul ez menedéket is jelent számukra. Tavasszal aztán ezek a rovarok táplálékforrásként szolgálnak a madarak és más állatok számára, hozzájárulva ezzel az ökoszisztémák bonyolult kapcsolatrendszeréhez. Ezt a rendszert teszi tönkre az ember, amikor összegereblyézi a lehullott faleveleket.

Forrás: prove.hu

Indexkép: Shutterstock