Lukács Balázs András hatévente készít jelentést az Európai Uniónak a Magyarországi vízügyi változásokról. A szakember a Válasz Online-nak elmondta, az eddigi tapasztalatok brutálisak – írja a hvg.hu.

A szakember közölte, hazánkban is be kellett vezetni az „időszakos víztest” fogalmát, amely eddig csak a mediterrán vidékeken volt jellemző. Az elnevezés azt jelenti, hogy a folyók medrében csak az év egy bizonyos időszakában van víz.

Az egyes területeken csapadék nélkül a talajvíz rendkívül mélyre süllyed – fotó: Pixabay

„A szikes tavak persze kiszáradtak az év egy szakaszában, de ez most tényleg új. Csak folyóvizekből mára 37 ilyen van az országban, miközben hat éve még egy sem volt” – mondta Lukács Balázs András.

A hvg.hu korábban már beszámolt arról, hogy Dr. Tölgyesi Csaba biológus szerint a Duna–Tisza közén a faültetés vezethet a terület elsivatagosodásához. A szakember elmondta, míg van, ahol a fák javítják a talaj vízellátottságát, máshol épp ellenkező hatást érhetnek el, és az elsivatagosodás veszélyét növelik. A Hajdú-Bihar megyei Létai-ér kiszáradása azt bizonyítja, hogy a homokvidéken rendkívül mélyre süllyed a talajvíz, ha nincs csapadék.

Lukács Balázs András kitért arra is, hogy egyes térségekben összeadódhatnak a talajvíz szintjét befolyásoló negatív hatások. Ilyen például a Tisza szabályozása is. A vízhiány és a klímaváltozás hatásait mára már országszerte érezni lehet, ezért nem szabad félvállról venni ezt a helyzetet.