A Waterlooi Egyetem egy különleges témát kutatott, aminek eredményét a Nature Water című lapban publikáltak. A természetből vettek mintát, amik segítségével szüretelni tudták az iható édesvizet. Ehhez megfelelő és méretarányos, pókhálószerű eszközre volt szükségük.

Ez lehet a megoldás?

A kutatók bíznak abban, hogy a pókháló és a különféle bogarak inspirálta megoldással hatékonyan tudják összegyűjteni a vizet a levegőből, mindezt a vízgőz megkötésével, majd annak folyadékká alakításával. A találmánnyal akarják megoldani a világ édesvízhiányának egyre nagyobb problémáját. Életképes alternatívát kínálnak a tavakból, folyókból, talajvizekből, valamint az óceánokból gyűjtött vízre - írta meg az okosipar.hu.

Michael Tam professzor és az ő doktoranduszhallgató, Yi Wang, valamint Weinan Zhao munkájának gyümölcs egy olyan új innováció, ami nagy felületű szivacsokból, illetve membránokból áll, a nehézgépek és a bonyolult folyamatok nélkül képes folyamatosan felfogni a természetes környezetben környezetben található nedvességet.

„A pókháló egy mérnöki csoda: a vizet hatékonyan felfogja, ezért a póknak nem kell a folyóhoz vándorolni azért, hogy igyon, hiszen a hálóján kicsapódik a levegőben lévő nedvesség"

– mondta el a kutatás vezetője a tanulmányról szóló publikációban. Hozzátette, hogy a namíbiai sivatagi bogarak hasonló módszerrel „vételeznek vizet a levegőből, amikor texturált testpáncéljukkal a szélbe hajolva vízcseppeket fognak fel a ködből. Ez lehetővé teszi, hogy a nedvesség összegyűljön és a szájukba csöpögjön".

Új eljárás bevetése

Az új, mégis természetes minta utánzásához egyfajta biomimetikus felületmérnöki eljárást vetettek be. Ennek köszönhetően újra tudták alkotni a bogár testének borítószerkezetét, azt végül cellulózzal stabilizálták, így viaszemulzióval hoztak létre egy olyan felületet, ami vonzza a kisebb vízcseppeket, emellett gyorsan és hatékonyan engedi el a nagyobbakat.

Lehet, hogy a pókoknak köszönhetjük az édesvíz megmentését? - fotó: pexels.com

Ennek megépítéséhez természetes és növényi eredetű, kizárólag zéró karbonkibocsátású anyagokat alkalmaztak, ráadásul a felfedezés tulajdonképpen minimális energiafelhasználással képes felfogni a vizet a levegőből. Végül, de nem utolsó sorban hatékony páramentesítő, így mivel egy olcsó és energiatakarékos, környezetbarát eljárásról van szó, így már vizsgálják a lehetőségeket, hogy tudnák ezt elterjeszteni.