Baktériumok egyes képviselői le tudják bontani az enzimjeikkel a műanyagokat, és most az is kiderült, hogy akár sokoldalú, környezetbarát biopókselymet is tudnak készíteni belőlük – írja a hvg.hu.

Ez fontos felfedezés, hiszen a műanyagok nagy veszélyt jelentenek a környezetünkre nézve, például a polietilén csak évszázadok alatt bomlik le. Amerikai kutatók ezúttal a Pseudomonas aeruginosa nevű baktérium formájában találtak megoldást erre a problémára, amikor azt tapasztalták, hogy azok nem csupán fogyasztják, de át is alakítják a műanyagot.


A folyamat a polietilén depolimerizációjával kezdődik, ezzel bontják a baktériumok fogyasztható formára a műanyagot. Ezután erjeszteni kezdik, majd 72 óra elteltével a tudósok leszűrik a baktériumokat a folyékony tenyészetből, megtisztítják a selyemfehérjét, és fagyasztva szárítják. Ebben a szakaszban a fehérjét cérnává lehet fonni vagy más hasznos formákat készíteni belőle.

A terméket a kutatók „bio ihlette pókselyemnek" nevezik, és az felhasználható textilekben, kozmetikumokban és az orvoslásban is. Az is mellette szól, hogy az eljárásnak alacsony az energiaigénye, és nincs szükség mérgező vegyszerekre hozzá.

„A világ legjobb vegyészei sem tudják a polietilént pókselyemmé alakítani, de ezek a baktériumok igen" – fogalmaztak a kutatók.

Az indexkép csupán illusztráció: Pixabay