Egy svájci kutatóintézet tudósai olyan mikrobákat fedeztek fel, amelyek alacsony hőmérsékleten képesek megemészteni a műanyagokat – adta hírül a The Guardian cikke nyomán a portfolio.hu.

A tudósok szerint ezek a mikrobák, amelyek 15 Celsius-fokon is meg tudják emészteni a műanyagot, áttörést hozhatnak a műanyaghulladékok újrahasznosításában. Ugyanis eddig csak olyan mikrobákról tudtak, melyek 30 Celsius-fok feletti hőmérsékleten képesek erre, azonban ez ipari méretekben nagyon drágává tenné az újrahasznosítást.


A 15 Celsius-fokon a műanyagot lebontó mikrobákat felfedező svájci kutatóintézet tudósai egy évre műanyagokat ástak el a talajba Grönlandon, a Svalbard-szigeteken és Svájcban, majd később mintát vettek a műanyagokon élő organizmusokból, és 19 baktériumtörzset, valamint 15 gombatörzset azonosítottak. Az izolált mikrobákat 15 Celsius-fokon engedték fejlődni a laboratóriumban, majd tesztelték az egyes törzsek műanyagemésztő képességét.

A vizsgált műanyagok között szerepelt a biológiailag nem lebomló polietilén és a biológiailag lebomló poliészter-poliuretán, valamint két biológiailag lebomló keverék, a polibutilén-adipát-tereftalát és a politejsav. A mikrobák egyik törzse sem tudta megemészteni a polietilént, de 11 gombafaj és 8 baktérium 15 Celsius-fokon megemésztette a poliészter-poliuretánt, 14 gombafaj és 3 baktériumfaj pedig a polibutilén-adipát-tereftalát- és a politejsav-keveréket is.

A Neodevriesia és a Lachnellula nemzetségbe tartozó gombák a polietilén kivételével az összes vizsgált műanyagot le tudták bontani.