Zadravecz Zsolt traktor szántóföld

Zadravecz Zsolt fiatal gazda, Borota – fotó: CSEBER

Szükség van a közvetítőre (CSEBER), a rendszert finanszírozó gyártókra és forgalmazókra, a gyűjtőhelyekre és a professzionális hulladékgazdálkodó partnerekre, akik az elszállítást, az előkezelést és a hulladékfeldolgozást, -hasznosítást elvégzik. A legfontosabb szereplőt viszont eddig még nem is említettük: elsőként szükség van a környezettudatos gazdálkodóra, aki a kiürült göngyölegeket szakszerűen kiöblíti, és a gyűjtőhelyre beviszi.

Hiába állnak rendelkezésre a tárolási, szállítási és feldolgozási kapacitások, ha a gyűjtőhelyekre nem érkeznek vissza megfelelő mennyiségben és minőségben a kiürült növényvédő szeres flakonok és csávázott vetőmagos zsákok. A CSEBER munkatársai évről évre új kihívásokkal találkoznak a gyűjtőrendszer üzemeltetésekor. A járványhelyzet, az üzemanyagok drágulása, a munkaerőhiány, a váratlan üzemszünetek és gépleállások – csak néhány példa azok közül, amik a zökkenőmentes működést az idei évben megnehezítették.

Ugyanakkor a gazdálkodóknak is váratlan problémákkal kellett megküzdeniük és számos kihívás nehezítette meg a munkájukat. A már korábban felsorolt „általános" problémákon túlmenően a megkésett tavasz, az extrém munkacsúcsok, az aszály, a sok esetben a várakozásoknál alacsonyabb termésátlag és még sok egyéb tényező hátráltatta a sikert.

Cseber növényvédő szer göngyöleg gyűjtőpont

Cél a 75%-os visszagyűjtési arány elérése (2025)

Az idei évben a tavalyi számokhoz hasonló mennyiségben kerültek visszagyűjtésre a kiürült göngyölegek. Tekintettel az idei évben tapasztalt nehézségekre, ez az eredmény (cca. 60-65%) igazán jónak mondható, ugyanakkor az Európai Zöld Megállapodás és az ahhoz kapcsolódó vállalások magasabb visszagyűjtési eredmények elérésére bíztatják a mezőgazdaság szereplőit is.

A fenntartható Európáért törekednünk kell többek között arra is, hogy a hulladékok képződését, felhalmozódását lassítsuk, hosszú távon csökkentsük. A fenntartható Magyarország jövőképéhez meg kell változtatnunk az eddigi rossz, esetenként környezetkárosító gyakorlatokat és helyébe a legmodernebb, „energianyerő" megoldásokat kell alkalmaznunk.

növényvédő szerrel szennyezett göngyöleg visszagyűjtés

A levegő védelme közös ügyünk!

A kiürült göngyölegek tábla melletti elégetésével nemcsak a már így is sok esetben egészségtelen mértékben szennyezett levegőnket szennyezzük tovább, de ugyanakkor a kőolaj (a műanyag-gyártás alapanyaga) felesleges pazarlásával megfosztjuk magunkat a drága, nem megújuló energia hasznosításától is. (Hulladék nyílt téri, vagy a hulladékok égetésének feltételeit rögzítő jogszabályban foglaltaknak nem megfelelő berendezésben történő égetése tilos! 306/2010. (XII. 23.) Korm. Rendelet a levegő védelméről)

A CSEBER éves szinten 1.000 tonna műanyagot küld energetikai hasznosításra, ezzel kiváltva más tüzelőanyagok használatát.

növényvédő szerrel szennyezett göngyöleg visszagyűjtés

Meghosszabbítják a "Három a magyar igazság" kampányt

A CSEBER „Három a magyar igazság" elnevezéssel környezettudatos kultúraváltási programot indított útjára. A program elsődleges célja a göngyölegek háromszori kiöblítésének népszerűsítése: a tisztább göngyölegek és az így nyerhető, anyagában újrahasznosított műanyag alapanyagok mennyiségének növelése érdekében.

A program keretében sikerült az elmúlt három évben kimutatható előrelépést tenniük a műanyagok újrahasznosítása területén, de úgy érzik, hogy még van lehetőség a fejlődésre, így a kampányt az elkövetkező két évben is folytatni kívánják.

Az elsődleges cél mellett fontosnak tartják többek között a magasabb visszagyűjtési arány elérését, a biztonságos munkavégzést, a vízvédelmet, a levegővédelmet és a hamisítás elleni tájékoztatást is.

A CSEBER üzeneteit hetente megjelenő posztjai segítségével is népszerűsíti Facebook-oldalán.

növényvédő szerrel szennyezett göngyöleg visszagyűjtés

A CSEBER köszöni a támogatást!

Végezetül a CSEBER munkatársai szeretnék megköszönni önöknek a támogatást, a kitartást ebben a mind fizikailag, mind érzelmileg nehéz időszakban. Bízzunk benne, hogy a járványhelyzet hosszú távon javulni fog, és mindenki egészségben, megújult erővel indul a 2022-es évnek. Az újévben cél az ideinél magasabb visszagyűjtési arányt elérni és ebben számítanak a gazdálkodók együttműködésére!

Kérik, hogy segítsék munkájukat azzal, hogy rendszeresen elviszik a gyűjtőhelyekre a göngyölegeiket és erre gazdatársaikat is bíztatják.

A téli gyűjtési időszak jelenleg is tart. Az önhöz legközelebbi Cseber Gyűjtőhely elérhetőségéről ide kattintva tájékozódhat. A gyűjtés részleteiről kérjük, érdeklődjön a kiválasztott gyűjtőhely elérhetőségein!

Fenyvesi Rita, ügyvezető
Cseber Nonprofit Kft.